Voordelen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen; de voordelen op een rij
Tijdens het plannen voor nieuwe kozijnen kiest een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking voor kunststof. Voorheen had dit materiaal een wat negatief imago, omdat het karakter zou missen en er plasticachtig uit zou zien. Dit was voorheen misschien wel het geval, maar nu zijn er zeer goede redenen waarom zoveel mensen tegenwoordig toch voor kunststof kiezen.

Kunststof is goedkoop

Ten eerste is kunststof de goedkoopste optie die je hebt. Andere materialen, zoals hout, aluminium en staal, zijn allemaal duurder in de aanschaf. Voor een kunststof kozijn van een vierkante meter betaal je gemiddeld, inclusief de installatie €500. Heb jij 20 vierkante meter kozijnoppervlak, dan ben je dus voor €10.000 klaar, all-in. Nadat de kozijnen geplaatst zijn zal je echter ook besparen, omdat kunststof erg goed isoleert. Deze kozijnen worden dan ook altijd standaard met HR++ glas geleverd en door ze allemaal te vervangen kun je jaarlijks honderden Euro’s besparen op je energiekosten.

Kunststof is duurzaam

Onder duurzaam wordt verstaan zo min mogelijk effect op het milieu. Kunststof is erg duurzaam, omdat het volledig kan worden gerecycled en onze toekomstige generaties dus niet met een onverwerkbaar materiaal komen te zitten. Ook is kunststof duurzaam omdat het lang meegaat, je kunt ruim 50 jaar genieten van je nieuwe kozijnen. De goede isolatiewaarde van kunststof duidt ook op duurzaamheid, omdat het ervoor zorgt dat jouw CO2-uitstoot vermindert.

Kunststof heeft nauwelijks onderhoud nodig

Daarnaast heb je bijna geen omkijken naar je nieuwe kunststof kozijnen. Onderhoud heeft het nauwelijks nodig, en af en toe afnemen met een vochtige doek is genoeg. Je kunt het materiaal ook eens per jaar behandelen met een kunststof was, zodat het vuil en water afstoot en minder snel verkleurt door uv-straling. Hierdoor bespaar je geld op dure schoonmaakproducten en belast je het milieu niet met chemicaliën.

Kunststof is veelzijdig

In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, is kunststof tegenwoordig aanzienlijk veelzijdiger dan voorheen. Je kunt je kozijnen bestellen in een grote verscheidenheid aan kleuren en ook voor combinaties kiezen tussen bijvoorbeeld het kozijn en de omlijsting van de beglazing. Daarnaast kun je een bepaalde uitstraling toevoegen door bijvoorbeeld voor een houtlook te kiezen, die nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Zo kun je wel de warme sfeer van hout nabootsen en toch van de vele voordelen van kunststof gebruik maken.

Zijn er ook nadelen?

Een belangrijk aandachtspunt als je voor kunststof kiest is dat het lastig te repareren is. Kunststof wordt in een vorm gegoten, dus barsten en krassen zijn niet zomaar even te corrigeren door een onderdeel te vervangen. Hierdoor is de reparatie vaak ook aan de prijzige kant, vooral vergeleken met de andere materialen. Behalve dit, zijn er met betrekking tot kunststof weinig andere nadelen te melden en kies je voor kwalitatief goede kozijnen, dan is dit waarschijnlijk de laatste investering die je maakt op dat gebied.