Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen plaatsen; dit zijn de voordelen
Als het tijd is om nieuwe kozijnen aan te schaffen, kun je kiezen uit een aantal materialen. Kunststof is een erg populaire keuze, maar ook hout wordt nog veel geplaatst. Dit heeft te maken met de lange levensduur van vooral hardhout, de uitstraling en de veelzijdigheid van het materiaal.

De levensduur van zachthout

De levensduur van hout als materiaal voor kozijnen wordt weleens omschreven als tussen de 15 en 25 jaar. Dit is in principe correct, maar is alleen op zachte houttypes van toepassing. Voorbeelden hiervan zijn Grenen, Lariks en Vuren en deze types zijn erg gevoelig voor vocht en dus eigenlijk niet geschikt voor gebruik in kozijnen. Tenzij je ze elke 2 jaar voorziet van een nieuwe verflaag, kunnen deze eigenlijk niet aan de weersomstandigheden worden blootgesteld.

De levensduur van hardhout

Hardhout, daarentegen, kan een levensduur laten zien van wel 75 jaar, mits je hier goed voor zorgt. Dit is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de andere materialen. Voordelen van hardhout zijn Merbau, Afzelia en Meranti. Deze moet je elke 5 jaar opnieuw verven en kunnen door hun compacte structuur aanzienlijk beter tegen de invloeden van het weer buiten.

De uitstraling

Het grootste voordeel van hout, en de reden waarom de meeste mensen hier dan ook voor kiezen, heeft te maken met de uitstraling. Hout is een natuurlijk materiaal, dat een warme en authentieke sfeer afgeeft en dus erg geschikt is voor oudere woningen. Ook is hout uniek, omdat geen stuk hout hetzelfde is. De nerven die in het hout zitten geven elk kozijn een ander patroon.

De veelzijdigheid van hout

Wat voor sommige mensen een nadeel is, is voor anderen juist een voordeel. Hout is erg veelzijdig en makkelijk te bewerken. En ook al moet je het elke 5 jaar overschilderen, dit kun je als positief opvatten en een reden om je woning weer te voorzien van een fris en ander uiterlijk. Ook is hout makkelijk te repareren en hierdoor ook aanzienlijk goedkoper. Vaak kun je deze reparaties zelf uitvoeren, waardoor je op de kosten van een klusjesman bespaart.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk heeft hout ook nadelen en deze zijn vooral financieel. Hout is duurder dan kunststof, zowel in de aanschaf als in het onderhoud. Als je de kozijnen laat verven en onderhouden door een speciaal daarin gespecialiseerd bedrijf, ben je elk jaar vaak meer dan €100 kwijt. Daarnaast willen we vandaag de dag graag een materiaal waar je weinig omkijken naar hebt en waar je dus ook weinig van je eigen tijd in hoeft te steken. Toch zijn er mensen die niks anders willen dan hout, en dit is niet vreemd. De uitstraling, de uniekheid, de veelzijdigheid en levensduur van hout zijn genoeg voordelen om de keuze voor dit materiaal te maken.