Kozijnen vervangen

Alle onderdelen van je huis zijn gebouwd met een bepaalde levensduur op het oog. Sommige aspecten van je huis doorstaan weer en wind. Ze zijn daardoor redelijk vatbaar voor slijtage. Op het moment dat deze delen van je huis sleets beginnen te worden is het tijd om ze te vervangen. Eén van de onderdelen waar we het nu over hebben is het kozijn van je huis. De kozijnen die ooit bij de oplevering in je huis zaten waren waarschijnlijk van hout gemaakt. Met goed onderhoud en schilderwerk op zijn tijd kunnen deze houten kozijnen tussen de 45 en 50 jaar meegaan. Daarna zijn ze echter wel toe aan vervanging.

Hoe weet je of je kozijnen vervangen moeten worden?

Kozijnen vervangen is een kostbare aangelegenheid. De meeste mensen stellen dit moment dan ook zo lang mogelijk uit. Je weet zeker dat je kozijnen vervangen moeten worden wanneer je bij het schilderen op meerdere plekken houtrot tegenkomt. Houtrot in je kozijnen tot ongeveer 10 procent van het totaal is nog acceptabel. Deze houtrot is nog te vullen en te repareren. Kom je echter meer houtrot tegen en is je hele kozijn aangetast, dan ontkom je er niet aan om je kozijnen te vervangen.

Welk materiaal kies je?

Op het moment dat jij je kozijnen laat vervangen kom je eerst voor een materiaalkeuze te staan.

 • Kozijnen van hout.
  Je zou denken dat hout de goedkoopste keuze is, maar niets is minder waar. Kozijnen van hout zijn namelijk duurder dan kunststof kozijnen. De levensduur van hout is minder lang dan die van kunststof kozijnen. Daarnaast zal hout geregeld moeten worden geschilderd om houtrot tegen te gaan.
 • Kozijnen van kunststof.
  Kunststof daarentegen vergt heel weinig onderhoud. Een kunststof kozijn kan je kopen met een houtprint waardoor het niet van echt hout te onderscheiden is.
 • Kozijnen van aluminium.
  Wil jij geen van beiden maar wil je wel een mooie moderne look bij je huis, dan is het een goed idee om aluminium kozijnen te kopen. Dit is de duurste keuze. Aluminium is zwaarder dan hout of kunststof en heeft net zo weinig onderhoud nodig als kunststof kozijnen. De levensduur van aluminium is de langste wanneer je de materialen gaat vergelijken.

Aandachtspunten

Ga jij je kozijnen vervangen; let dan hierop.

 • Alle waar gaat naar zijn geld, dat geldt ook voor kozijnen. Beknibbel hier niet op.
 • Hoe verleidelijk het ook is om je nieuwe kozijnen snel via internet te bestellen; laat ze eerst opmeten. Dat voorkomt dat je met een afwijkende maat komt te zitten.