Vergunningen

Nieuwe kozijnen plaatsen; heb je een vergunning nodig?
Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat je in veel gevallen een vergunning nodig hebt voor het vervangen van je kozijnen. Hier kan je leverancier je goed over inlichten, maar het kan geen kwaad dit zelf ook te onderzoeken voordat je overgaat op de aankoop. Dit betreft vooral kozijnen die aan de voorkant of zijkant van de woning worden geplaatst of die grenzen aan een openbaar toegankelijk gebied.

Waarom een vergunning?

De vergunning is nodig, omdat je een aanpassing maakt aan je gevel. Maak je hierbij een zichtbare verandering, zoals het veranderen van de afmetingen of de raamindeling, dan verander je het uiterlijk van je woning. Dit is vooral van belang als je woning grenst aan een openbaar gebied. Deze regels zijn vergelijkbaar met het plaatsen van een uitbouw of een dakkapel.

Wel een vergunning nodig

Er zijn enkele regels die gelden als je wilt zien of je een vergunning nodig hebt of niet. Je hebt zeker een vergunning nodig als:

  • Je woning een als een monument is geclassificeerd
  • Je woning in een beschermd gezicht ligt van je stad of dorp
  • Als de kozijnen worden geplaatst in een gevel die grenst aan een openbaar gebied, zoals een park of een weg.

Geen vergunning nodig

Een vergunning is echter niet altijd noodzakelijk. Je hebt namelijk geen vergunning nodig als:

  • Je de kozijnen laat onderhouden in plaats van vervangen
  • Als de gevel zich in een uitbouw of bijgebouw bevindt
  • Als de gevel niet grenst aan een openbaar gebied.

Hoe vraag je de vergunning aan?

Helaas is het dus zo dat je in vele gevallen toch over moet gaan tot het aanvragen van een vergunning voor je nieuwe kozijnen. Deze vraag je aan bij je gemeente die je aanvraag vergelijken met het bestemmingsplan, het Bouwbesluit en de welstandsnota. Je zal dan binnen 8 weken een antwoord krijgen. Nadat je aanvraag is goedgekeurd kunnen je buren nog bezwaar maken. De kosten hiervoor verschillen per gemeente, maar liggen meestal rond de €400.