Ventilatieroosters in raam

Je eigen woning is een plek waar je behoorlijk wat tijd en geld aan besteedt. Je zorgt er dan ook voor dat de kwaliteit van je huis tiptop in orde is. Een manier om de luchtkwaliteit in je huis op hoogstaand niveau te houden is ventilatie. Ventilatie is een manier die al zou oud is als onze huizen zelf. In het verleden werden een uur per dag de ramen en deuren tegen elkaar open gezet, waardoor je huis kon luchten. De ventilatie zoals we die nu kennen vindt vooral plaats via ventilatieroosters.

Hoe zitten ventilatieroosters bevestigd?

Ga je nieuwe kozijnen bestellen, dan is er de optie om gelijk ventilatieroosters te bestellen. Ventilatieroosters worden over het glas heen in je kozijnen geplaatst. Ze hebben een ‘open’ en een ‘dicht’ stand. Doorgaans staan ventilatieroosters het hele jaar open om een goede ventilatie en luchtkwaliteit te bevorderen. Met een koord of een schuif systeem kan je een ventilatierooster open en dicht zetten.

De voordelen van ventilatieroosters

Ventilatieroosters hebben een aantal voordelen die we voor je op een rijtje hebben gezet.

  • De luchtkwaliteit in je huis is goed. Ventileren zorgt voor voldoende frisse lucht in je huis. Frisse lucht zorgt ervoor dat vocht binnenshuis geen kans krijgt om te blijven zitten.
  • Ziektekiemen hebben geen kans. In een huis met een gezond binnenklimaat hebben ziektekiemen geen kans om te kunnen gaan broeien. Dat komt doordat vocht geen kans krijgt om zich op te hopen in je huis. Ook ziekteverwekkende schimmels komen minder voor in een geventileerd huis.

De nadelen van ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn niet echt de ideale oplossing. Er kleven ook nogal wat nadelen aan ventilatieroosters.

  • Je hebt een koudestroom. Ventilatieroosters die de hele dag tegen elkaar open staan zullen voor tocht gaan zorgen. Deze koudestroom kan onaangenaam kil aanvoelen waardoor je weer meer gaat stoken om het warm te krijgen.
  • Je krijgt geluidsoverlast. Op straat is er altijd meer geluid te horen dan binnenshuis. Een ventilatierooster wat open staat laat meer geluid door dan een raam wat helemaal afgesloten zit. Het omgevingsgeluid kan storend overkomen wanneer je ’s avonds binnen zit.

Ventilatieroosters plaatsen in bestaande ramen

Ventilatieroosters kan je plaatsen in nieuwe ramen, maar wanneer je het glas van een raam laat vervangen kan je er net zo goed voor kiezen om ventilatieroosters in bestaande ramen te laten plaatsen. Kies je voor nieuwe kozijnen, dan vind je ventilatieroosters bij de opties die je bij je kozijnen en ramen kan kiezen.