Vastraam

Ramen voor je huis zijn er in diverse soorten en maten.  De ramen van jouw huis zullen altijd een combinatie van een aantal soorten ramen zijn. De ramen die het grootste in oppervlak zijn, zijn meestal van het type vastraam. Een vastraam is een raam uit één stuk, in een sponning en in een kozijn. Er zitten geen scharnieren in verwerkt. Een vastraam is dan ook alleen geschikt wanneer je het raam niet wil kunnen openen. Een vastraam heb je in diverse soorten en maten.

Een raam met ventilatierooster

Een vast raam kan je dus niet openen of ventileren. Toch zijn er volop situaties te bedenken waarin je een raam wil kunnen openen. In die gevallen kan je het beste kiezen voor een vastraam met ventilatierooster. Dit is een rooster wat boven het raam zit wat je in een open- of dicht stand kan zetten. Een ventilatierooster kan in principe in elk raam worden gebouwd, maar bij vastramen zijn ze favoriet. Op die manier kan je toch je huis ventileren zonder dat er direct een raam open staat. Wanneer je kijkt naar het aantal inbraken door gelegenheidsdieven is dit een begrijpelijke keuze.

Een vastraam in diverse uitvoeringen

Je kan er uiteraard voor kiezen om een bestaand vastraam in je huis te laten vervangen voor een nieuw raam. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je nog een oud raam had met enkel glas, wat je wil laten vervangen door een raam met HR++ glas. Je kan er echter ook voor kiezen om in één keer een aantal vastramen en kozijnen te laten vervangen. Wanneer jij houten kozijnen hebt die aan vervanging toe zijn ligt juist deze keuze voor de hand. Je kan dan kiezen voor een aantal uitvoeringen.

Diverse materialen kozijnen

Kies je voor nieuwe kozijnen, dan heb je vandaag de dag uitgebreide keuze. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Houten kozijn.
    Een vastraam in een houten kozijn is nog altijd de bekendste keuze. Een houten kozijn oogt natuurlijk en het geeft je huis een mooie uitstraling. Hout heeft als groot nadeel dat het bewerkelijk in het onderhoud is. Je zal eens in de 7 jaar moeten schilderen.
  • Kunststof kozijn.
    Kies je voor een kunststof kozijn, dan kies je voor weinig onderhoud. Kies je daarnaast voor een houtprint in het kozijn dan heb je het beste uit twee werelden.
  • Aluminium kozijn.
    De meest onderhoudsvriendelijke variant voor een vastraam is het aluminium kozijn. Dit kozijn is het stevigste en daarnaast vergt het weinig onderhoud.