Valraam

De ramen in je huis lijken zo’n vanzelfsprekende combinatie. Toch zal je zien dat er behoorlijk wat verschillende ramen in je gevel verwerkt zitten. Een raam wat doorgaans niet zo opvalt is het valraam. Dit komt doordat een valraam doorgaans niet heel groot is. Het zit vaak verwerkt in de buitenmuur van een oud huis ter hoogte van het toilet of de badkamer.

Een valraam met meerdere stopmogelijkheden

Een valraam heeft de scharnieren aan de onderkant van het raam zitten. Dit heeft als gevolg dat het raam letterlijk open valt en dat het blijft hangen in een bepaalde stand. Hoe zo’n raam blijft hangen is een keuze die jij maakt. We hebben de mogelijkheden voor je uitgezocht.

  • Steunbeugels. Een oud model valraam is voorzien van steunbeugels. Deze zitten links en rechts naast het raam. Op het moment dat het raam wordt geopend valt het in de steunbeugels. Hierdoor blijft het raam steken. Dit is een methode die vandaag de dag niet meer wordt toegepast aangezien deze inbrekers aantrekt. Een dergelijk raam is gemakkelijk te forceren.
  • Steunen op het raam. Een iets modernere versie is die waarbij het raam zelf voorzien is van steunen. Die zitten aan de buitenkant vast aan het kozijn. Hierdoor zit er automatish een bevestiging tussen het raam en de kozijnen in. Deze variant is minder aantrekkelijk voor inbrekers. Je kan de steunen ook extra vastzetten met een vergrendeling.
  • Een valmechanisme. De valramen die vandaag de dag worden opgeleverd zijn allemaal voorzien van een valmechanisme. Dit is een mechanisme wat ervoor zorgt dat je raam rondom vergrendeld zit in de dicht-stand. Op het moment dat je het raam opent met een grendel bovenin moet je dit met een sleutel ontsluiten. Dit systeem is het meest praktische en het is het enige systeem wat inbrekers afschrikt.

Oude valramen vervangen

Heb jij een oud valraam in je huis en vrees je voor insluipers via dit raam, dan is het een goed idee om een ander kozijn met valraam te kopen. Je kan kiezen voor een houten kozijn voor een natuurlijke uitstraling, maar ook voor een kunststof kozijn met een moderne uitstraling en weinig onderhoud. Kies je voor een  aluminium kozijn dan krijg je een mooi modern vormgegeven huis.