U-waarde

Waar velen niet bij stil staan is dat er een aantal eisen aan het vervangen van de kozijnen van je woning zijn opgesteld in het Bouwbesluit van 2012. Deze hebben te maken met veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid en er zijn ook voorwaarden vastgesteld wat betreft de isolatiewaarde van de kozijnen. Deze isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde en deze geeft weer hoeveel Watt per vierkante meter Kelvin mag worden doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het kozijn dus isoleert. Volgens het bouwbesluit mogen nieuwe kozijnen geen U-waarde laten zien dat hoger ligt dan 4,2. Wat betreft kozijnen wordt deze waarde bepaald door de isolatiewaarde van het glas te nemen en de isolatiewaarde van het kozijn zelf.

De isolatiewaarde van het glas

De meeste kozijnen worden tegenwoordig uitgerust met HR++ glas. Dit is een hoogrendementsglas met uitstekende isolatiekwaliteiten en alleen HR+++ glas isoleert beter. Het is echter niet nodig om dit HR++ glas ook te nemen. Je kunt kiezen voor een glassoort met een lagere isolatiewaarde of een speciaal glas, zoals zelfreinigend- of zonwerend glas. In de volgende tabel vind je de verschillende U-waarden per glassoort.

Glassoort U-waarde
Enkel glas 5,7
Dubbel glas 2,7
HR+ glas 1,3 – 1,6
HR++ glas 1,2
HR+++ glas 0,5 – 0,9

Volgens het Bouwbesluit mag enkele beglazing dus niet meer worden geplaatst in woningen.

De verschillende materialen

Naast het glas zelf wordt ook de U-waarde van het gehele kozijn bepaald door de omlijstingen. De isolatiewaarde verschilt per materiaal waar dit van is gemaakt. De meest gangbare materialen zijn aluminium, hout en kunststof en deze worden altijd zo samengesteld dat ze makkelijk onder de eisen van het Bouwbesluit komen. In de volgende tabel vind je de isolatiewaarden van de drie verschillende materialen.

Materiaal voor kozijn U-waarde
Kunststof 1,0 – 2,0
Hout 2,4
Aluminium met koudebrug onderbreking 1,8 – 2,7

De totale isolatiewaarde van het kozijn

De berekening die gebruikt wordt voor het bepalen van de U-waarde van het volledige kozijn is erg ingewikkeld. Ben je hier toch in geïnteresseerd dan kan je deze terugvinden in het norm blad NEN1068. Houten kozijnen met een U-waarde van 2,4 en HR++ glas hebben en gezamenlijke U-waarde van 1,8. Kunststof kozijnen zullen hier dus duidelijk onder zitten en sommige aluminium kozijnen enigszins boven.

Het juiste kozijn

Waar je wel vanuit kunt gaan is dat alle kozijnen die gemaakt zijn sinds het samenstellen van het Bouwbesluit in 2012 voldoen aan deze eisen. Wil je dit zeker weten, dan kun je kijken naar het KOMO-keurmerk, dat hier garant voor staat. Twijfel je, dan kun je dit altijd bespreekbaar maken met je leverancier. Deze zou hier goed van op de hoogte moeten zijn en je duidelijk uitleg kunnen geven over de U-waardes van de kozijnen.