Tuimelraam

Ramen in je huis worden geplaatst met een specifieke functie. Sommige ramen worden expres zo gemaakt dat je er gemakkelijk door kan klimmen. Daarnaast zijn ze speciaal ontworpen om eenvoudig schoon te kunnen maken. Een plek waar dat heel gemakkelijk kan is je dak. In een dak zitten doorgaans dakramen verwerkt. Je spreekt in de meeste gevallen over tuimelramen.

Hoe is een tuimelraam vormgegeven?

Een tuimelraam is over het algemeen een vierkant raam. In het midden, links en rechts, zitten schroefpunten. Hierin kan het raam draaien. Je kan het raam dus naar boven of naar beneden openen. Het tuimelraam opent meestal horizontaal. Je hebt ook een andere variant tuimelraam. Hierbij zitten de schroefpunten boven en onder in het midden. Deze ramen worden minder vaak gebruikt dan de tuimelramen. Je noemt ze taatsramen.

De voordelen van een tuimelraam

Een tuimelraam is zo gemaakt dat je het heel gemakkelijk kan zemen. Dat is niet zo vreemd want de meeste glazenwassers staan niet te wachten om jouw dak op te mogen om je ramen te lappen. Daarnaast is een tuimelraam heel eenvoudig even te openen zonder dat het gelijk een open gat wordt. Een zolderraam wordt namelijk nogal eenvoudig vergeten. Je zou zomaar kunnen vergeten dat je tuimelraam open staat terwijl het regent. Het voordeel van dit model raam is dan ook dat het niet snel zal inregenen.

De nadelen van een tuimelraam

Een tuimelraam heeft naast voordelen helaas ook nadelen. Zo is het voorzien van een tuimelraam van een rolgordijn een lastige klus. Je wil een tuimelraam niet open en bloot laten aangezien er dan behoorlijk wat warmte je zolder binnen komt. Je zal moeten werken met een apart rolgordijn wat in een cassette zit verwerkt. Door rails open en sluit je dit rolgordijn. We hebben het hier over een systeem waar een patent op zit en wat dus voor een redelijk hoge prijs wordt verkocht. Ook heb je niet echt veel keuze bij een rolgordijn voor een tuimelraam.

Geen ongedierte buiten houden

De meeste ramen in je huis zijn redelijk eenvoudig te voorzien van een hor gordijn. Dit is ook wel nodig als je in de zomer naar buiten kijkt. Net wanneer jij op de zolder wil gaan slapen komt er een plaag aan ongedierte je zolder binnen gefladderd. Een hor gordijn krijg je niet heel gemakkelijk op een tuimelraam gemonteerd. Heb jij bijvoorbeeld een slaapkamer op zolder, dan doe je er verstandiger aan om een dakkapel te laten monteren. Dit geeft meer ruimte en houdt gelijk het ongedierte buiten.