Tripleglas

Het is vandaag de dag steeds normaler dat mensen hun woning isoleren. Hiervoor worden er allerlei aspecten van een huis op de schop genomen waarbij de isolerende waarde van de woning wordt verhoogd. Een plek waarvan je het niet verwacht dat je veel warmte verspilt is je raam. Het glas wat tot 25 jaar geleden in onze huizen werd geplaatst was nog overwegend enkel glas. Een heel enkele woning werd voorzien van dubbel glas. Dat dubbele glas was niet echt heel spectaculair isolerend. De wereld van het isolatieglas is aan het evolueren.

De crème de la crème

Wil je echt het meest isolerende glas in je woning hebben; dan kan je het beste voor tripleglas kiezen. Dit is de nieuwste generatie isolatieglas. Tripleglas verschilt wezenlijk van alle andere soorten dubbel glas die er verkrijgbaar zijn. We zullen de verschillen toelichten.

 • Drie lagen glas.
  Daar waar dubbel glas bestaat uit twee lagen bestaat tripleglas, ook wel bekend als HR+++ glas, uit 3 lagen. Daar zit geen gas tussen. De drie lagen zitten aan elkaar verlijmd waardoor er een extra dikke glassoort ontstaat.
 • Er zit folie tussen.
  Tripleglas heeft folie tussen de diverse lagen in zitten. Hierdoor heeft tripleglas de eigenschap dat het de warmte die jij van binnenuit opwekt reflecteert naar binnen toe. Het kan dus niet ontsnappen naar buiten. De warmte van de zon daarentegen zal buiten blijven door deze folie.
 • Het is veel zwaarder.
  Deze eigenschap is gelijk de reden waarom tripleglas niet zomaar in een willekeurige sponning kan worden geplaatst. Het is ruim 10 kilo per vierkante meter zwaarder dan normaal dubbel glas en daardoor kan tripleglas niet zomaar in ieder willekeurig kozijn worden geplaatst. Je zal extra stevige kunststof of houten kozijnen moeten kiezen of je moet aluminium kozijnen kiezen voor de stabiliteit.
 • Het heeft de hoogste isolatiewaarde.
  Ga je tripleglas kopen, dan zal je aanvankelijk je portemonnee flink open moeten trekken. Zit het tripleglas echter in je woning, dan kom je er al snel achter dat je behoorlijk minder aan gas kwijt bent. Je bent vanaf dat moment ongeveer 280 euro aan je gasrekening kwijt. Je verdient het bedrag wat je uitgeeft aan tripleglas dus in ongeveer 8 jaar weer terug.
 • Het is dikker dan andere soorten HR glas.
  Had je al HR glas, houd er dan rekening mee dat tripleglas behoorlijk dikker is dan ander HR glas. Daardoor zal het er in de meeste gevallen op uitdraaien dat je andere kozijnen moet aanschaffen omdat de sponningen van je ramen niet geschikt zijn om het tripleglas in te plaatsen. Tripleglas is dan ook vooral rendabel om tegelijk met nieuwe kozijnen te worden geplaatst.