Stolpraam

Wanneer je goed kijkt naar de gevel van je huis zal je zien dat er meerdere modellen ramen in zitten. Een type raam wat in het verleden vaak werd toegepast is het stolpraam. Een stolpraam mag wel een verrijking van je huis worden genoemd. Het is namelijk een type raam wat een heleboel ruimte genereert en wat je gemakkelijk kan gebruiken om een groot voorwerp je huis binnen te brengen.

Wat is een stolpraam?

Een stolpraam is een raam wat eigenlijk uit twee delen bestaat. De twee delen van dit raam grenzen aan elkaar. Ze zitten beiden in hun eigen venster. De beide delen grenzen in het midden aan elkaar en worden daar met elkaar verbonden in de stand waarin ze dicht zitten. Meestal zitten deze ramen met een zogeheten spanjolet sluiting met elkaar verbonden. Dit houdt in dat je altijd een bol en een hol deel hebt bij het venster. Het bolle deel valt naadloos in het holle deel.

Voor- en nadelen van een stolpraam

  • Een stolpraam is heel handig wanneer je niet heel veel ruimte hebt in je gevel, maar je toch een groot raam wil kunnen open zetten. Je hebt namelijk wanneer de grendel is geopend een behoorlijke ruimte voor jezelf om zaken door je raam heen aan te geven. Een ander voordeel is het decoratieve aspect. Een stolpraam zie je niet heel vaak en daardoor doet het nostalgisch aan.
  • Een stolpraam heeft uiteraard ook nadelen. Het grootste nadeel is wel dat je allebei de ramen moet open zetten wanneer je het raam ontgrendelt. Even een half raam open zetten is er dus niet bij. Een stolpraam heeft geen kruk om het aan de buitenkant te ontgrendelen. Wil je dus iets van buiten naar binnen doorgegeven, dan zal er altijd iemand van binnen het raam moeten openen voor je.

Een stolpraam vervangen

Ben jij toe aan nieuwe ramen en heb je een stolpraam wat je wil behouden; in dat geval heb je de keuze uit meerdere materialen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Houten kozijn
    Een klassiek stolpraam is altijd in hout vormgegeven. Dit is de variant die het meeste onderhoud vergt. Het is echter ook de variant die de warmste uitstraling heeft.
  • Kunststof kozijn
    De moderne variant van het houten kozijn is het kunststof kozijn. Dit model heeft dezelfde vormgeving maar combineert dat met een groot onderhoudsgemak. Er hoeft niet te worden geschilderd periodiek. Nu en dan een nat doekje is genoeg.