Soorten kozijnen

Vandaag de dag is de waarde van je eigen woning belangrijker dan ooit. De reden hiervan is duidelijk. Je wil dat jouw huis een goede verkoopwaarde heeft, zelfs als je er nog heel lang in wil blijven wonen. Een snelle manier om je woning van een soort facelift te voorzien, is nieuwe kozijnen laten plaatsen. Nieuwe kozijnen zorgen er namelijk voor dat jouw woning een fris aangezicht krijgt. Daarnaast zorgen nieuwe kozijnen ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat vanuit jouw huis. Kou van buitenaf heeft geen gelegenheid om binnen te dringen. Nieuwe kozijnen zijn dan ook een interessante investering.

Welk materiaal kies je?

Kozijnen zijn er in meerdere soorten. We hebben ze – samen met de voor- en nadelen – voor je op een rijtje gezet.

  • Houten kozijnen.
    Hout is het materiaal waar in het verleden alle kozijnen van gemaakt werden. Het is een materiaal wat redelijk gemakkelijk te verwerken is en wat goed op maat te krijgen is. Daarnaast heeft hout de mogelijkheid om geschilderd te worden. Op die manier kan je tussendoor nog eens besluiten om je kozijnen een heel andere kleur te geven.
  • Kunststof kozijnen.
    De meest goedkope materiaalsoort waarin kozijnen tegenwoordig worden uitgevoerd is kunststof. Kunststof kozijnen hebben de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Was het in het verleden zo dat een kunststof kozijn onooglijk was en van wit pvc gemaakt was zonder kraak of smaak; tegenwoordig zijn kunststof kozijnen niet van hout te onderscheiden. Er zijn kozijnen met een houtprint in het materiaal en kunststof kozijnen zijn in nagenoeg alle RAL kleuren leverbaar.
  • Aluminium kozijnen.
    Wil jij je huis een hypermodern uiterlijk geven of wil je extra zware ramen laten plaatsen in je woning; in dat geval is aluminium kozijnen een prima optie. Aluminium kozijnen zorgen ervoor dat jij de komende 50 tot 60 jaar absoluut geen omkijken meer naar je kozijnen hebt. Ze zijn dan ook in de aanschaf het kostbaarste.

Blijft alles bij het oude of niet

Kozijnen vervangen is een klus waarbij je gemakkelijk de boel eens op de schop kan nemen. Je kan ertoe besluiten om in plaats van vaste ramen of draai-kiep ramen beneden te kiezen voor een schuifpui of openslaande tuindeuren. Op die manier verhoog je niet alleen de waarde van je huis, maar je verhoogt ook het wooncomfort in je huis. Een schuifpui is overigens ook in alle bovengenoemde materialen leverbaar. Het is maar net waar jij zin in hebt.