Soorten kunststof ramen

De verschillende soorten kunststof ramen, hun plaatsing en functie
Ben je van plan nieuwe kunststof kozijnen aan te schaffen, dan kies je daar vaak ook meteen een raamsoort bij. Eigenlijk koop je dus, tenzij dit niet gewenst is, het gehele raamkozijn. Je hebt de keuze uit verschillende raamsoorten die je onafhankelijk kunt bestellen, maar ook in combinatie van soms vier stuks op een rij. Hier vind je een overzicht van deze raamsoorten en krijg je tips wat betreft de plaatsing en de raamkeuze.

Draai-kiepramen

Draai-kiepramen hebben een ingewikkeld mechanisme en bevatten een scharnier zowel aan de onderkant als aan de zijkant. Zo kun je ze volledig openzetten als een draairaam en ook kiepend openzetten als een kiepraam, of valraam. Dit heeft als voordeel dat je de keuze hebt over de mate van ventilatie in de kamer. Plaats je een draai-kiepraam op een bovenverdieping, dan kun je deze het beste naar binnen open laten gaan, zodat je hem zonder een ladder op te hoeven schoon kunt maken. Op de benedenverdieping kun je ook kiezen voor een naar buiten openend draai-kiepraam met als bijkomend voordeel dat dit minder plaats in beslag neemt.

Vaste ramen

Een volledig tegenovergestelde optie is het vaste raam. Deze kunnen niet open en bevatten geen mechanisme. Hierdoor kun je met een vast raam de ruimte niet ventileren en zijn deze ook moeilijk van binnenuit schoon te maken. Om die redenen worden vaste ramen vaak op de benedenverdieping geplaatst of in combinatie met een raam dat wel open kan, voor ventilatie.

Valramen en uitzetramen

Valramen en uitzetramen open je beide door een kiepbeweging te maken. Valramen hebben de scharnieren aan de onderkant, zodat de bovenkant wordt opengezet en bij uitzetramen bevindt dit scharnier zich aan de bovenkant en zet je de onderkant juist open. Beide raamsoorten kunnen niet volledig worden opengezet, maar in sommige situaties is dit juist gewenst. Op het toilet of in de badkamer heb je bijvoorbeeld wel ventilatie nodig, maar geen ongewenste pottenkijkers.

Draairamen

Als laatste zijn er draairamen. Deze kenmerken zich door de plaatsing van het scharnier die aan de zijkant zit. Je kunt deze ramen dus volledig openzetten, je kunt de plaats van het scharnier bepalen en ook de richting waarop het raam opengaat. Op de benedenverdieping kun je beter kiezen voor een draairaam dat naar buiten opengaat, omdat je deze ook van buiten makkelijk schoon kunt maken. Daarnaast neemt het zo geen plek in beslag als het openstaat. Op de bovenverdieping kan het beter zijn een draairaam te kiezen dat naar binnen opengaat, zodat je niet de ladder op hoeft om hem te lappen. Twee draairamen naast elkaar worden ook wel een verhuisraam genoemd, omdat deze een grote opening creƫren waar meubilair en andere grote objecten makkelijk door verplaatst kunnen worden.