Soorten glas

Jouw woning is waarschijnlijk ooit opgeleverd met enkel glas of met de eerste soort dubbel glas. Dat komt omdat dit jaren terug de bouwnorm was. De bouwnorm is een regelgeving waarin staat vastgelegd wat de eisen zijn die aan een woning gesteld worden. De ramen waren jaren geleden nog niet zo belangrijk als ze nu zijn. Pas de afgelopen jaren is namelijk aan het licht gekomen hoe belangrijk het is dat er isolerend glas in onze ramen zit. We zullen een aantal soorten glas die je vandaag de dag tegenkomt voor je toelichten.

Dubbel glas of HR glas

Je zou zo denken dat een huis wat voorzien is van dubbel glas het beste glas heeft. Dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Het eerste dubbel glas heeft namelijk wel iets meer isolatie werking dan de verder ontwikkelde soorten, maar nog steeds heeft normaal dubbel glas behoorlijk wat warmteverlies. Wil jij glas met een isolerende werking, dan zal je dus moeten kiezen voor HR glas.

Welke soorten HR glas zijn er?

HR glas is er in meerdere soorten en maten. Het ‘normale’ HR glas heeft een laagje lucht tussen de twee ruiten in zitten. Bij de soort die daarna komt, HR+ glas, zit er een laagje gas tussen de beide ruiten in. Dit heeft een isolerende werking waardoor jij minder hoeft te stoken voor een warm huis. De bouwnorm ligt bij HR++ glas. Dit is glas wat een volledige laag gas heeft zitten tussen de beide ruiten in. Daarnaast zijn de ruiten voorzien van een onzichtbare folie waardoor warmte minder gemakkelijk je huis kan binnen komen of uitgaan. De folie houdt tevens de UV stralen buiten waardoor je binnenshuis minder verkleuring zal krijgen in je meubilair. Een soort glas die nog niet zo heel populair is, is HR+++ glas. Dit is eigenlijk geen dubbel glas maar glas wat heel goed aan elkaar gehecht zit. Het is een soort gelaagd glas. HR+++ glas heeft de hoogste isolatiewaarde van alle glassoorten.

Voorzetramen

Heb jij speciale ramen zoals glas in lood panelen en wil je dubbel glas, dan is dit in principe ook mogelijk. Je zal dan moeten kiezen voor voorzetramen. Dit zijn ramen die je als een los paneel voor je vaste ramen in klemt. Er ontstaat een laag lucht tussen de beide ramen in waardoor het mooie uiterlijk van je glas in lood ramen behouden blijft terwijl er een isolerende werking aan wordt toegevoegd.