Serre

Je hebt van die verbouwingen die je met recht een verrijking van je huis mag noemen. Wanneer jij een mooie tuin hebt en je wil daar het hele jaar door van genieten, dan kan je een serre laten bouwen. Een serre is een aanbouw die in een stalen frame bevestigd zit. De delen van de serre bestaan allen uit glas. Het resultaat van een serre is dan ook een zee aan licht en ruimte in je tuin, waardoor jij je het hele jaar door op vakantie waant in je eigen huis.

Een kostbare aanschaf

Kies jij ervoor om een serre te laten aanbouwen, dan kom je voor een kostbare aanschaf te staan. JE mag er namelijk gerust op rekenen dat je voor een serre van ongeveer 5 bij 4 meter gemiddeld 25.000 euro kwijt bent. Je krijgt dan een basic uitvoering. Kies je daarentegen voor een luxueuze uitvoering, dan mag je rekenen op een bedrag tot wel 50.000 euro. Een serre is dan ook een behoorlijke investering, maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

Aanschaf of investering

Laat jij een serre aanbouwen, dan mag je spreken van een aanschaf, maar ook van een investering. Het grote kenmerk van een investering is dat het een uitgave is die zichzelf weer terug verdient. Je verdient een serre weer terug door het materiaal waar deze van gemaakt is. De oude achtergevel wordt uit je huis verwijderd voordat de serre wordt gebouwd. Een oude gevel is doorgaans poreus waardoor vrij veel warmte van binnen naar buiten kan ontsnappen. Een serre wordt gemaakt van HR++ glas. Dit heeft als groot voordeel dat de warmte van binnenuit wordt binnen gehouden. De kou van buitenaf wordt daarentegen tegen gehouden. Een serre valt dan ook onder de categorie investeringen. Je verdient deze investering met een jaar of 12 weer terug.

Subsidie op je serre

Laat je een serre bouwen, dan maak je aanspraak op subsidie. We hebben de subsidie soorten voor je op een rijtje gezet.

  • SEEW maatregel. Een serre, gebouwd van isolatieglas, is een energiebesparende maatregel. Combineer jij deze met nog een andere isolatiemaatregel zoals bijvoorbeeld vloerisolatie, dan kom je in aanmerking voor de SEEW maatregel. Dit is een maatregel die je bij de overheid moet aanvragen.
  • Lage BTW maatregel. Een serre kan je het beste voor je laten bouwen. In dat geval maak je aanspraak op de lage BTW maatregel. Over het arbeidsloon van het plaatsen van je serre wordt het lage BTW percentage van 6 procent berekend. Dit in tegenstelling tot het hoge BTW percentage wat je over de materialen zelf moet betalen.