Kozijnen schilderen

Bepaalde delen van je huis zijn dusdanig slijtagegevoelig dat je ze eens in de 5  tot 7 jaar moet schilderen. Eén van die dingen die regelmatig onderhouden moeten worden zijn je kozijnen. Kozijnen doorstaan namelijk weer en wind. Dit zijn omstandigheden die een verwoestende uitwerking op het schilderwerk hebben. Verwaarloos jij het schilderwerk aan je huis, dan zal je gaan merken dat de verf af begint te bladderen. Er is geen ontkomen aan op zo’n moment; je moet je kozijnen schilderen.

Waar moet je aan denken?

Ga jij je kozijnen schilderen, dan is er een aantal zaken die je goed in de gaten moet houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Grondverf of niet? Op het moment dat je kozijnen toe zijn aan een nieuwe verflaag is het goed om te kijken hoe het met de conditie van de oude verflaag gesteld is. Het kan zo zijn dat de oude verflaag begint te bladderen maar dat deze nog redelijk eenvoudig glad te schuren is. In dat geval kan je direct beginnen met het overlakken van je kozijnen. Is de ondergrond echter ook aangetast door het weer, dan doe je er verstandig aan om de kozijnen goed af te schuren en ze vervolgens eerst van grondverf te voorzien. Daarna kan je ze opnieuw lakken.
  • Welke kleur kies je? Wanneer de kozijnen zijn voorbereid om geschilderd te worden kom je aan bij de volgende stap. Je moet een kleur voor je kozijnen gaan uitzoeken. Het ligt uiteraard voor de hand dat je de kleur kiest die je kozijnen aanvankelijk ook al hadden. Je wil immers niet dat jouw huis uit de toon valt in een rijtje. Twijfel je? Neem in dat geval eerst een kleurstaal vanuit de winkel mee naar huis. Ze hebben bij de bouwmarkt stalenkaartjes met RAL kleuren die dicht bij elkaar liggen. Door bij normaal licht de kleur te vergelijken met het stalenkaartje kan je de oorspronkelijke kleur het beste vergelijken.
  • Hoeveel lagen kies je? Verf heb je in heel veel soorten. Heb je genoeg tijd om je kozijnen te schilderen; in dat geval kan je het beste een soort kiezen die meerdere lagen nodig heeft voor het beste resultaat. Meerdere lagen verf over elkaar heen zullen namelijk beter hechten en daardoor langer mee gaan. Kies je voor een verf die in één keer dekt, dan is het mogelijk dat je daar over een paar jaar opnieuw mee aan de slag moet gaan.