Rolluiken

Bestel bij je nieuwe kunststof kozijn meteen een rolluik
Tijdens het samenstellen van je kunststof kozijn heb je vele opties. Zo kun je kiezen uit een aantal soorten ramen, of een combinatie daarvan, heb je de mogelijkheid tot vele verschillende kleuren en uitvoeringen en kun je zelf bepalen wat voor soort glas erin komt. Daarna kom je vaak de optie tegen om extra toevoegingen aan je raam te laten aanbrengen. Dit kunnen ventilatieroosters zijn, roeden, rolhorren, zonneschermen en ook rolluiken. Deze kun je dan meteen laten inbouwen en vaak is dit goedkoper dan deze afzonderlijk op een later tijdstip aan te schaffen en te plaatsen. Rolluiken worden veel gekozen en hier zijn goede redenen voor.

De kosten voor een rolluik

Hoeveel je precies betaalt voor jouw rolluik is afhankelijk van vele factoren. Ten eerste is het vaak goedkoper, als je deze mogelijkheid nog hebt, om het rolluik meteen mee te bestellen wanneer je de kozijnen aanschaft. Ook de kwaliteit van het rolluik, het materiaal en eventuele keurmerken hebben invloed op de prijs. De beste manier om te achterhalen wat jij zou moeten betalen voor jouw rolluik is dan ook door het opvragen van offertes. Toch is het mogelijk een indicatie te geven van de kosten die hierbij kunnen komen kijken.

De kostenpost De prijs
Rolluik mee bestellen met kunststof kozijn €100 per m2
Kunststof rolluik afzonderlijk €85 per m2
Aluminium rolluik afzonderlijk €135 per m2
Handmatige bediening €15
Elektrische bediening €250
Installatiekosten €100 – €175

Minimaal ben je dus voor een afzonderlijk rolluik €200 kwijt terwijl je voor een luik van dezelfde afmetingen die je mee bestelt de helft betaalt.

Waarom een rolluik?

Rolluiken worden vaak gekozen omdat ze een groot aantal voordelen met zich meebrengen. Zo zijn ze inbraakwerend, extra isolerend, verduisterend en geluidswerend. Je kunt rolluiken dus zowel als beveiliging als als zonwering gebruiken. Ga je op vakantie, of een nacht weg, dan kun je je rolluiken dicht doen zodat de woning koel blijft en inbrekers wegblijven. En werk je nachtdiensten en moet je overdag slapen, dan kun je met een rolluik de slaapkamer volledig verduisteren en geluidsoverlast van buiten aanzienlijk verminderen om je welverdiende rust te bevorderen.

De soorten rolluiken

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten rolluiken. Wanneer je deze bestelt terwijl je het kozijn aanschaft krijg je vaak een inbouwrolluik, terwijl een latere aankoop vaak een voorzetrolluik is.

  • Inbouwrolluiken: dit type rolluik, de naam zegt het eigenlijk al, wordt ingebouwd tussen het kozijn en de muur. De kast waarin het rolluik zich bevindt is gesitueerd boven het kozijn en deze kast is dan ook geïsoleerd. Deze optie is het minst opvallend.
  • Voorzetrolluiken: deze rolluiken bevinden zich in een bak aan de buitenkant van het huis. Vaak worden ze tegen de muur boven het kozijn geplaatst en rolt het luik via geleiders aan de buitenmuur naar beneden. Binnen zie je dit dus niet. De bak aan de buitenkant kan op verschillende manieren worden vormgegeven, zodat het goed aansluit bij jouw type huis.

De bediening

Je kunt rolluiken aanschaffen met een handbediening, maar ook elektrisch met een afstandsbediening. Kies je voor handbediening dan wordt dit gedaan met een lint en een draaihendel aan de muur. Kies je voor de elektrische bediening, dan ben je dus duurder uit, maar kun je vanuit je bed je rolluiken bedienen. Kies er dan wel voor om een rolluik te nemen met een sensor, zodat deze niet defect raakt als er per ongeluk nog een raam open staat of wanneer je gordijnen of lamellen tussen het mechanisme komen.

Extra opties bij je rolluiken

Natuurlijk kun je je rolluiken ook aankleden met extra opties, die het leven makkelijker maken en je woning veiliger. Zo kun je bijvoorbeeld een bewegingsmelder laten toevoegen. Je rolluik gaat dan automatisch dicht als er iemand lang voor je raam staat. Als je voor een handmatig rolluik hebt gekozen dan kun je hier een bandvertrager aan toe laten voegen. Deze zorgt ervoor dat het rolluik niet meteen naar beneden valt als je hem bedient en dat hij geleidelijk naar boven- of beneden loopt. Een andere manier om inbrekers af te schrikken zijn anti-optilveren die ervoor zorgen dat de inbreker het rolluik niet zomaar van buitenaf omhoog kan tillen. En met de zonnesensoren wordt het rolluik automatisch geopend of gesloten al naar gelang de zon er wel of niet op schijnt. In de volgende tabel vind je de prijs van deze extra opties, inclusief btw.

Extra optie Prijs per stuk
Bewegingsmelder €225
Bandvertrager €35
Anti-optilveren €5
Zonnesensoren €175

De nadelen van rolluiken

Naast deze voordelen en mogelijkheden die rolluiken kunnen bieden zijn er ook een aantal nadelen die je in acht moet nemen voordat je een rolluik aanschaft. Niet iedereen is bijvoorbeeld overtuigd over het uiterlijk van een rolluik. Wil je deze als zonwering, dan kan een screen een warmere sfeer toevoegen in huis terwijl een rolluik misschien toch kil oogt. Ook is het lastig om rolluiken zelf te installeren, vooral als er geen elektriciteitskabels in de buurt liggen. In dit laatste geval is er toch een bepaalde hoeveelheid breekwerk nodig om het rolluik van elektriciteit te voorzien. Als laatste is het erg belangrijk dat de kast van het rolluik geïsoleerd is en dat deze goed wordt geplaatst, zodat er geen kans is op koudebruggen die de isolatiewaarde van het kozijn aanzienlijk verminderen.

Rolluiken of zonwering?

Wanneer je op zoek bent een manier om de zon uit je huis te houden, heb je dus eigenlijk keuze tussen zowel rolluiken als zonwering. Zonwering kies je als je een goedkopere optie zoekt en als je naast het blokkeren van de zonnestralen weinig andere eisen hebt. Een rolluik kan als zonwering gekozen worden, maar heeft nog andere functies. Zo verbetert het de veiligheid van je huis omdat het inbrekers tegenhoudt, kan het zowel zon als licht 100 procent tegenhouden, werken ze brandremmend en houden ze ook harde geluiden van buiten tegen. Deze eigenschappen zijn karakteristiek voor rolluiken en vormen grote voordelen ten opzichte van andere zonwering. Ben je nieuwe kunststof kozijnen aan het bestellen? Overweeg dan serieus om een rolluik te laten installeren. Voor €100 per vierkante meter extra kun je zo veiligheid en koelte creëren in huis.