Kozijnen repareren

Je eigen huis is een kostbaar bezit. Als woningeigenaar ben je dan ook regelmatig hard bezig om je huis in een goede conditie te houden. Een van die onderdelen aan je huis die aan slijtage onderhevig zijn is je kozijn. Kozijnen worden altijd van hout opgeleverd met de bouw van een woning. Houten kozijnen hebben een levensduur die ligt tussen de 35 en 50 jaar, afhankelijk van de mate van onderhoud die jij uitvoert. Het is dan ook goed om het onderhoud van je kozijnen niet te verzuimen.

Als het dan toch te laat is

Heb jij een kozijn wat langere tijd onbeschermd is geweest waardoor er water bij kon komen; dan is de kans groot dat je bij de eerst volgende keer dat jij je kozijnen gaat schilderen houtrot tegen komt. Dit is vervelend want houtrot tast de stabiliteit van je kozijnen en dus ook van je huis aan. Houtrot begint vaak in een hoek van je kozijn. De reden hiervan is dat daar een laagje water kan komen te staan. Houtrot is een sluipmoordenaar die je zo snel mogelijk weg wil ruimen.

Tot wanneer kan je kozijnen nog repareren

Twijfel je nog tussen het repareren van je kozijnen of het vervangen van kozijnen, kijk dan naar de hoeveelheid houtrot in je kozijnen. Heb je tussen de 10 enĀ  15 procent houtrot, dan loont het nog om je kozijnen te repareren. Heb je een hoger percentage houtrot, dan is het dweilen met de kraan open en doe je er beter aan om nieuwe kozijnen te kopen.

Hoe repareer je kozijnen?

Kozijnen repareren is een klus die je prima zelf af kan. We hebben de stappen voor je op een rij gezet.

 1. Verwijder het houtrot.
  Houtrot is zacht en laat zich doorgaans goed verwijderen. Steek voorzichtig met een plamuurmes of een schroevendraaier de rotte plekken van een kozijn weg.
 2. Vul de gaten op.
  Met speciale houtrotvuller kan je heel eenvoudig de gaten opvullen. Zorg ervoor dat de gaten stofvrij zijn en dat er een goede hechting tussen het vulmiddel en het hout van je kozijnen is.
 3. Schuur de kozijnen op.
  Zijn de gaten gevuld; schuur de kozijnen dan eerst op voor je verder gaat. Kozijnen die goed zijn geschuurd zijn een betere basis om te schilderen.
 4. Breng een laag primer aan.
  Je wil natuurlijk dat de verf op je kozijnen straks goed hecht. Het is dan ook verstandig om eerst een laag primer aan te brengen. Dit doe je over het hele kozijn, dus ook op de plekken waar je geen houtrot hebt gevuld. Je wil een egale ondergrond.
 5. Lak de kozijnen in twee keer.
  Heb je al deze stappen doorlopen, dan is het tijd om het kozijn in zijn oude glorie te herstellen. Neem je tijd en schilder de kozijnen in minimaal twee keer. Op die manier zal de verflaag jarenlang mooi blijven en voorkom je verdere houtrot.