Kleuren kozijnen (RAL-kleuren)

Als woningeigenaar ben je geregeld bezig met het uiterlijk van je woning. Wanneer je gaat onderhouden komt ook het bijhouden van je kozijnen aan bod. Wanneer je jouw kozijnen gaat onderhouden of wanneer je ze gaat aanschaffen krijg je automatisch de vraag in welke RAL kleur je ze wil laten uitvoeren. We hebben voor je gekeken welke RAL kleuren je kan kiezen voor onderhoud van je woning en waar je op zal moeten letten.

 • Wat voor type woning heb je?
  Woningen heb je in diverse soorten en maten. Heb je een boerderij, dan zal je een klassieke kleur moeten kiezen voor je kozijnen. Je mag dan denken aan traditionele Hollandse kleuren zoals gebroken wit, blauw of groen. Heb je een modern huis, dan is dit doorgaans afgelakt in een sprekende kleur. In dit geval zijn alle RAL kleuren mogelijk. Kijk in het geval van een moderne woning naar de kleuren die je buren voor hun kozijnen hebben gekozen. Je zou niet willen dat jouw woning enorm uit de toon valt in een straat.
 • Welke kleur hebben je buitenmuren?
  Is je woning uitgevoerd met donkere buitenmuren, dan zullen donkere RAL kleuren kozijnen je ramen kleiner laten lijken. Kies je echter voor een lichte RAL kleur voor je kozijnen, dan lijken je ramen juist groter.
 • Maak gebruik van kleurstalen.
  Wil jij je woning gaan upgraden en wil je daarbij je kozijnen van een heel nieuwe kleur gaan voorzien, maak dan gebruik van kleurstalen. Hiermee kan je zelf vergelijken welke RAL kleuren jouw huis op zijn mooist presenteren. Voor de zekerheid kan je een proefverpakking verf kopen waarmee je (een deel van ) een kozijn schildert om een goede indruk te krijgen. Vervolgens kan je jouw hele huis voorzien van kozijnen in de gewenste kleur.
 • Vraag een vertegenwoordiger om langs te komen.
  Sta jij voor de keuze van (pvc) kozijnen in kleur, dan is het een goed idee om een vertegenwoordiger van het bedrijf van je keuze te vragen om langs te komen. Deze zal een aantal kleurstalen meenemen zodat jij op je gemak kan vergelijken welke RAL kleur het beste past bij jouw woning. Bij kunststof kozijnen is het niet mogelijk om ze tussendoor van een andere RAL kleur te voorzien. Je zal dus in één keer de juiste keuze moeten maken.