Raamkozijn

Je zou het zo niet zeggen maar een raam bestaat uit meerdere onderdelen. Op het moment dat jij nieuwe kozijnen gaat bestellen wordt gelijk gevraagd of je dit inclusief de raamkozijn wil. Het is goed om je te realiseren dat nieuwe kozijnen niet standaard inclusief raamkozijnen komen. Een raamkozijn is dus de rand die om het raam heen zit gewerkt. Het gedeelte wat direct grenst aan de gevel is het kozijn.

Raamkozijnen vervangen

Je kozijnen zijn gemaakt om een bepaalde tijd mee te gaan. Dit geldt voor alles maar vooral voor je ramen. Raamkozijnen zijn dan ook gemaakt om tussen de 35 en 50 jaar mee te gaan. De eerste raamkozijnen werden gemaakt van hout en waren voorzien van enkel glas. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen hun raamkozijnen moeten laten vervangen. Enkel glas is immers een heel andere constructie in een  raamkozijn dan dubbel glas. Daarnaast zal een oud raamkozijn het gewicht van dubbel glas niet altijd kunnen dragen. Op dat moment is het goed om je raamkozijn te vervangen. Ga jij je enkel glas ramen of je dubbelglas ramen van een vroeg type vervangen, dan zijn nieuwe raamkozijnen vaak onmisbaar.

Materialen voor raamkozijnen

Raamkozijnen worden verkocht in verschillende materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Houten raamkozijn. De meest gekozen soort materiaal is nog altijd hout. Het is niet zo dat hout de voordeligste keuze is. Hout geeft echter wel de meeste sfeer af aan een huis. Veel woningen die tussen de 30 en 50 jaar oud zijn hebben een klassieke bouwstijl dus hout is de meest voor de hand liggende keuze. Hout mag dan meer sfeer hebben, het is ook een materiaal wat redelijk onderhoudsgevoelig is. Eens in de 5 tot 7 jaar zal je een raamkozijn van hout moeten schilderen om het te beschermen tegen weer en wind.
  • Kunststof raamkozijn. Kunststof raamkozijnen worden met de dag populairder. De reden hiervan is ook duidelijk. Kunststof was in het verleden een goedkoop uitziend materiaal waar kraak noch smaak aan zat. Vandaag de dag is een kunststof raamkozijn vaak voorzien van een houtprint en een aantrekkelijke kleur. Hierdoor is het niet van een houten raamkozijn te onderscheiden. Er is slechts één verschil; het onderhoud. Een paar keer per jaar een nat doekje is genoeg om een kunststof raamkozijn schoon te maken.