PVC kozijnen

Nieuwe kozijnen nodig? Kies PVC
Als het tijd is om je kozijnen te vernieuwen, dan wil je natuurlijk graag een materiaal dat lang meegaat en waar je nauwelijks omkijken naar hebt. Daarnaast moet het je woning wel verrijken en gebruikersvriendelijk zijn. PVC, of kunststof, is al een tijdje het meest toegepaste materiaal voor kozijnen, en hier zijn goede redenen voor. Hier lees je over de voordelen van kunststof en hoe je de kozijnen zo kunt samenstellen dat je er maximaal van kunt genieten.

Wat is PVC?

De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride. Het wordt gemaakt door een techniek dat het monomeer vinylchloride polymeriseert. Dit klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is dit een erg simpel proces waardoor PVC ook niet duur is. Het wordt tegenwoordig toegepast bij de productie van een verscheidenheid aan voorwerpen, zoals buizen, regenkleding, constructies, dashboards, coatings, speelgoed en in de medische wereld komt het ook steeds vaker voor. Het grote voordeel is dat PVC in vele vormen kan worden gegoten en gemengd kan worden met alle kleuren. Daarnaast is het slijtvast, licht van gewicht en 10 keer recyclebaar. Geen wonder dus, dat we tegenwoordig kunststof terugzien in een breed scala aan toepassingen.

Financiële voordelen

Naast PVC zijn hout en aluminium de meest gangbare materialen voor kozijnen. Kunststof is echter het goedkoopste materiaal dat je kunt kiezen. Voor gemiddeld €500 per vierkante meter, inclusief materialen, plaatsing, btw en andere kosten, kun je al een kunststof kozijn bezitten. Daarnaast isoleert kunststof ook erg goed, dus na de plaatsing zal je ook een verlaging van je stookkosten zien. Combineer je de kozijnen met een hoogrendementsglas en doe je dit voor je gehele woning, dan kan dit oplopen tot een jaarlijkse besparing van honderden Euro’s. Hier zijn verschillende subsidies voor te vinden, zowel op landelijk- als op regionaal niveau, die te maken hebben met het energiezuiniger maken van je woning en het herstellen van achterstallig onderhoud. Als laatste is kunststof erg onderhoudsarm, dus hoef je geen geld uit te geven aan een dure schilder of schoonmaakbedrijf.

Voordelen voor het milieu

Aangezien de goede isolatie van kunststof kozijnen je woning energiezuiniger maakt, en je daarom je thermostaat lager kunt zetten, zal je ook minder CO2 gassen uitstoten en wordt je zelf dus milieuvriendelijker. Tijdens het vervaardigen van kunststof komen er ook relatief weinig schadelijke stoffen vrij en er is weinig energie voor nodig. Daarnaast kan kunststof makkelijk omgesmolten worden en weer worden hergebruikt. Zo belast je de toekomstige generaties niet met voorwerpen die niet kunnen worden gerecycled. En kunststof heeft nauwelijks onderhoud nodig en het aanschaffen en gebruiken van schadelijke schoonmaakmiddelen is dus niet nodig.

De levensduur

Als je PVC kiest voor het materiaal van je kozijnen zal je hier zeker 50 jaar van kunnen genieten. Vergeleken bij zachthout scheelt dit 25 jaar en ook aluminium gaat 10 jaar minder mee. Wil je de levensduur zo lang mogelijk maken, dan is het wel belangrijk dat je je kozijnen schoonhoudt en af en toe behandeld met een kunststof was. Daarmee draag je er zorg voor dat aanslag van zure regen of uitlaatgassen, mosgroei of schimmel en ander vuil geen schade kunnen aanrichten en dat de uv-straling van de zon de kleur niet zal vervagen.

De isolatiewaarde

Zoals al eerder genoemd is kunststof een erg goed isolerend materiaal. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde en hiervoor zijn strenge eisen vastgelegd in het Bouwbesluit. Alle ramen die nieuw worden geplaatst moeten een U-waarde hebben van 4,2 of minder en hoe lager deze waarde hoe beter de isolatie. Voor kunststof kozijnen ligt deze waarde vaak tussen de 1 en de 2, afhankelijk van de kwaliteit van het PVC en de samenstelling van het kozijn. Daarom is het belangrijk dat je ook een goed isolerende glassoort uitkiest, zodat je zo min mogelijk warmte zal verliezen via je ramen.

Nadelen van PVC

Naast de vele voordelen die kunststof als materiaal met zich meebrengt, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Ten eerste is een PVC kozijn, omdat het in vorm gegoten wordt, lastig te repareren. Het is niet mogelijk zomaar een onderdeel te vervangen of om een beschadiging te vullen en over te verven. Daardoor is reparatie van de kozijnen vaak ook erg prijzig. De kans op beschadigingen is klein, maar dit kan natuurlijk altijd voorkomen. Een tweede nadeel is dat vaak wordt beargumenteerd dat kunststof karakter mist. Vroeger werd het ook geassocieerd met een plasticachtig uiterlijk en koude uitstraling. Tegenwoordig kun je je kozijnen echter in vele kleuren en uitvoeringen aanschaffen, zodat deze letterlijk op elk woningtype zijn aan te passen. Van houtlook met roeden tot strak en metallic, er is veel mogelijk.

Kies het perfecte PVC kozijn

Al deze voordelen tezamen maken het dus mogelijk om een voor jou perfect kozijn uit te kiezen. De mogelijkheden zijn erg veelzijdig en hier vind je stapsgewijs de keuzes die je hebt tijdens de planfase.

  • Het soort raam: kozijnen koop je meestal inclusief de ramen en het glas. Er is ruime keuze en de meest gangbare raamsoorten zijn vaste ramen, valramen, draairamen en draai-kiepramen. Je kunt deze afzonderlijk bestellen of als combinatie.
  • De uitvoering: aangezien kunststof kozijnen 50 jaar mee kunnen gaan, en dit waarschijnlijk een eenmalige investering is, is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan dit punt. Kies een uitvoering die aansluit bij het type woning dat je hebt en een kleur die je ook over 20 jaar nog mooi vindt.
  • Het type glas: ook het type glas dat in de ramen komt heb je zelf in de hand. De meeste kunststof kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas, maar hier kun je een ander glas voor in de plaats nemen. Denk hierbij aan zowel HR+ als HR+++ glas, of een specialiteitsglas, zoals een veiligheidsglas of zelfreinigend glas.
  • Extra opties: daarna kun je kiezen voor de extra opties, waarmee je de gebruikersvriendelijkheid van je kozijnen kunt verbeteren. Zo zijn er ventilatieroosters, rol- or voorzethorren, zonwering en roeden. Vaak zijn er een aantal opties beschikbaar en door die meteen mee te bestellen ben je vaak toch goedkoper uit dan wanneer je deze later afzonderlijk aanschaft.

Kunststof is dus een veelzijdig materiaal met vele voordelen. Door de juiste beslissingen te maken kun je snel beschikken over een mooi stel nieuwe kozijnen.