Prijzen houten kozijnen

Houten kozijnen aanschaffen; wat betaal je?
Een van de keuzes die je hebt tijdens het aanschaffen van nieuwe kozijnen is het materiaal. Hout is een goede keuze als je van een authentieke uitstraling houdt en een warme sfeer. De kosten voor hout liggen iets hoger dan de kosten voor kunststof, maar aluminium is het duurste gangbare materiaal. Voor houten kozijnen betaal je gemiddeld €650 per vierkante meter, maar deze prijs wordt bepaald door een aantal factoren. Hier worden de grootste bijdragers op een rijtje gezet.

Het soort raam

Onder het raam wordt verstaan het bewegende deel dat zich in een kozijn bevindt. Je hebt hier verschillende keuzes en deze keuzes bepalen de prijs van je kozijn. Een vast raam, bijvoorbeeld kan niet open, en is daarom aanzienlijk goedkoper maar biedt geen ventilatiemogelijkheid. Draai-kiepramen kunnen op twee manieren open, maar zijn daardoor wel het duurste. In de volgende tabel vind je de kosten voor vijf verschillende gangbare raamsoorten, inclusief btw, maar exclusief installatiekosten.

Soort houten raam 1m x 1m Prijs
Vast raam €250 – €300
Valraam €300 – €350
Uitzetraam €300 – €350
Draairaam €325 – €375
Draai-kiepraam €375 – €425

Het soort glas

Eigenlijk worden alle kozijnen geleverd met standaard HR++ glas. De prijzen in de bovenstaande tabel zijn daar ook op gebaseerd. Kies je echter voor een ander soort glas, dan kan dit de prijs zowel positief als negatief beïnvloeden. Een slechter isolerende glassoort is goedkoper, terwijl een beter isolerende glassoort duurder is. De volgende tabel geeft aan hoe dit de prijs van je houten kozijnen kan beïnvloeden.

Soort glas Prijs
Dubbel glas 18 procent goedkoper
HR+ glas 6 procent goedkoper
HR++ glas
HR+++ glas 150 procent duurder
Zonwerend glas 20 procent duurder
Zelfreinigend glas 20 procent duurder

Extra opties

Nadat je het soort raam hebt bepaald en het soort glas dat je erin wilt laten plaatsen, kun je je kozijn verder uitbreiden met extra opties. Hier hoef je niet voor te kiezen, maar doe je dit later afzonderlijk, dan ben je vaak wel meer geld kwijt. Ook kunnen deze extra opties de gebruikersvriendelijkheid van de kozijnen aanzienlijk verbeteren. De meest gangbare opties zijn ventilatieroosters, voorzethorren, zonwering, rolluiken en het laten verven van het hout. In de volgende tabel vind je een indicatie van de kosten die hierbij komen kijken, inclusief btw.

Extra optie Kosten per eenheid
Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
Zonwering Vanaf €125 per m2
Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
Rolluik Vanaf €100 per m2
Kozijnen laten verven €25 – €75 per kozijn

De prijs voor jouw houten kozijn

Wil je de exacte prijs voor jouw houten kozijn berekenen, dan kun je het beste overgaan op het aanvragen van verschillende offertes. Dit doe je bij een aantal leveranciers die je interessant vindt en de offertes vergelijk je niet alleen op prijs, maar ook op service, kwaliteit en nazorg. Zo kun je makkelijk het beste totaalpakket vinden voor jouw nieuwe kozijnen.