Prijzen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen kopen? Dit zijn de kosten
Wanneer je nieuwe kozijnen nodig hebt, is de eerste keuze die je maakt het materiaal. Kunststof en hout zijn veel gekozen opties, maar aluminium komt ook steeds vaker voor. Aluminium is het duurste materiaal van de drie, en kost gemiddeld €1000 per vierkante meter. Toch heeft aluminium voordelen. Het is sterk, isoleert goed en past met zijn strakke en moderne uiterlijk perfect bij nieuwbouwwoningen. Ook heeft aluminium nauwelijks onderhoud nodig en gaat het zeker 40 jaar lang mee. Hier vind je alles wat te maken heeft met de financiële kant van het aanschaffen van aluminium kozijnen.

Het soort raam

De gemiddelde kosten van aluminium kozijnen liggen dus rond €1000 per vierkante meter, maar dit wordt beïnvloed door een aantal factoren. Eén hiervan is het soort ramen dat je laat plaatsen en de prijs wordt voornamelijk bepaald door het mechanisme dat er inzit. Vaste ramen, die niet open kunnen en geen mechanisme bevatten, zijn daarom het goedkoopste en draai-kiepramen, die op twee verschillende manieren open kunnen het duurste. De volgende tabel geeft de kosten voor de individuele ramen weer, per vierkante meter, inclusief btw maar exclusief plaatsing. Het is ook mogelijk een kozijn met meerdere raamsoorten te kiezen en vele combinaties zijn mogelijk.

Soort aluminium raam 1m x 1m Prijs
Vast raam €450 – €550
Valraam €500 – €600
Uitzetraam €500 – €600
Draairaam €650 – €750
Draai-kiepraam €700 – €800

Het soort glas

Nadat je het materiaal en het soort ramen hebt bepaald, kun je gaan denken over de glassoort die erin komt. Vrijwel alle aluminium kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas, dat erg goed isoleert. Samen met de aluminium kozijnen verminder je de warmte die verloren gaat dus aanzienlijk. Je kunt echter ook kiezen uit andere glassoorten, met een betere of juist slechtere isolatiewaarde, maar ook speciaal glas, zoals zelfreinigend- en zonwerend glas zijn een optie. De volgende tabel geeft weer hoeveel je hier extra voor betaalt of hoeveel je juist bespaart ten opzichte van HR++ glas.

Soort glas Prijs
Dubbel glas 18 procent goedkoper
HR+ glas 6 procent goedkoper
HR++ glas 0
HR+++ glas 150 procent duurder
Zonwerend glas 20 procent duurder
Zelfreinigend glas 20 procent duurder

De extra opties

Als laatste kun je kiezen je ramen uit te breiden met extra opties, zoals een ventilatierooster, een voorzet hor, zonwering en rolluiken. Dit brengt ook extra kosten met zich mee, maar vaak niet zoveel als wanneer je deze opties later afzonderlijk aan zou schaffen. In de onderstaande tabel vind je de prijzen die dit extra met zich meebrengt, inclusief btw.

Extra optie Kosten per eenheid
Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
Zonwering Vanaf €125 per m2
Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
Rolluik Vanaf €100 per m2

Door deze keuzes goed te maken kun je ten eerste beter binnen je budget blijven, maar draag je er ook zorg voor dat je de gehele levensduur optimaal van je nieuwe kozijnen kunt genieten.