Onderhoud kozijnen

De kozijnen van je huis doorstaan weer en wind. Het is dan ook niet voor niets dat je periodiek de kozijnen van je huis moet laten onderhouden. Het maakt in dat geval weinig uit welk type kozijn je hebt. Onderhoud – hoe beperkt dan ook – is gewoon noodzakelijk met ons grillige klimaat. We hebben voor je uitgezocht welk onderhoud er aan kozijnen moet plaatsvinden en met welke regelmaat dit moet gebeuren.

Houten kozijnen

Houten kozijnen vereisen het duurste onderhoud. Om de levensduur van je houten kozijnen te verlengen zal je eens per 5 tot 7 jaar je kozijnen moeten afschuren. Vervolgens moet je ze overnieuw aflakken. Dit is een karwei wat je niet zomaar een paar jaar kan overslaan. De verf zal dan gaan afbladderen waarna je voor veel intensievere schilderwerkzaamheden komt te staan. Het is verstandig om de RAL kleur van je kozijnen op een herkenbare plek te noteren. Dit vergemakkelijkt het aanschaffen van nieuwe lak.

Kunststof kozijnen

kunststof kozijnen zijn behoorlijk onderhoudsarm. Technisch gezien zou je kunnen volstaan met het schoonpoetsen met een vochtig doekje een paar keer per jaar. De mooie waxlaag die je kunststof kozijnen bij de aanschaf een mooie uitstraling geeft slijt echter wel af door het weer. Wil jij je kunststof kozijnen lang als nieuw houden, dan zal je de waxlaag moeten vernieuwen. Dit zal je – afhankelijk van de conditie van je kunststof kozijnen – eens per jaar moeten doen. Dit onderhoud kan je als je een beetje handig bent zelf uitvoeren.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn de meest onderhoudsarme variant. Je zal deze kozijnen om ze als nieuw te houden eens per jaar moeten schoonmaken. Dit kan je doen zonder schoonmaakmiddel. Een vochtig doekje volstaat in dit geval. Voor dit onderhoud hoef je niemand langs te laten komen. Je zou zelfs kunnen vragen of de glazenwasser dit werk voor je wil uitvoeren tijdens het lappen van je ramen.

Onderhoud hang- en sluitwerk

De bewegende delen in je kozijnen zijn voorzien van hang- en sluitwerk. Je zal dan ook dit hang- en sluitwerk soepel moeten houden. Door temperatuurschommelingen kan het namelijk voorkomen dat het hang- en sluitwerk stroef zal gaan lopen. Met vaseline of kruipolie kan je prima dit klusje klaren. Je zal eens per jaar moeten controleren hoe het staat met de scharnieren en sloten op je kozijnen en ramen.