Nadelen zelf plaatsen

Nieuwe kozijnen zijn een kostbare aanschaf. Het is iets wat je het liefste niet te vaak doet. De kosten van de kozijnen kunnen zomaar in de tienduizenden euro’s lopen. Dat komt door een aantal factoren.

  • De kozijnen moeten worden geplaatst door een leverancier. Koop je kozijnen, dan gaat de leverancier er al bijna standaard vanuit dat je ze door de leverancier laat plaatsen. Een logische gedachtegang, want het plaatsen van nieuwe kozijnen is ingewikkelder dan het zo lijkt. Zou je hierop willen besparen door het zelf te doen, dan zal je een aantal heel strikte voorschriften moeten volgen. We vertellen daarover straks meer.
  • Je betaalt niet alleen voor het arbeidsloon van het plaatsen; je betaalt er ook BTW over. De BTW die je betaalt over arbeidsloon is voor veel mensen een reden om af te zien van het laten plaatsen van kozijnen. De rekening loopt op die manier wel heel snel op en daar heeft – begrijpelijk – niet iedereen zin in. De meeste mensen zitten immers graag voor een dubbeltje op de eerste rij.

Waarom zelf plaatsen een slecht idee is

Het zelf plaatsen van je kozijnen is een heel slecht idee. We zullen je uitleggen waarom dit zo is.

  • Je recht op garantie vervalt wanneer je zelf plaatst. Veel leveranciers geven alleen een garantie op kozijnen die zij voor je hebben geplaatst. Bij het plaatsen kan er namelijk behoorlijk wat mis gaan. Een kozijn wat te krap is ingemeten zal speling krijgen bij de kozijnen. Heb je een kozijn echter te ruim ingemeten, dan verschuift de gevel en alle boegdelen die daar eventueel verder aanwezig zijn.
  • Kozijnen zijn riskant om zelf te plaatsen. Een kozijn zelf plaatsen is een riskante bezigheid. Er zit namelijk al een raam in verwerkt. Daardoor is een nieuw kozijn enorm zwaar. Plaats je het op de benedenverdieping, dan is het met een paar man samen nog wel te doen. De kozijnen die je op de verdiepingen wil laten plaatsen moeten echter met behulp van een ladder of bouwsteiger worden geplaatst. Het spreekt voor zich dat hier een groot risico komt kijken dat het kozijn met glas en al naar beneden valt tijdens het plaatsen. Heb je in dat geval nog een garantie? Zie de vorige opmerking.
  • Je betaalt minder BTW dan je denkt. Laat je kozijnen plaatsen door de leverancier, dan betaal je veel minder BTW dan je nu zou denken. Je betaalt namelijk niet het hoge BTW percentage van 21 procent, maar het lage BTW percentage van 6 procent over het arbeidsloon. Dat scheelt een behoorlijk stuk op de totale rekening van je nieuwe kozijnen.