Nadelen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen; de nadelen op een rij
Wanneer je van plan bent kunststof kozijnen aan te schaffen, dan ben je waarschijnlijk goed op de hoogte van de voordelen die dit met zich meebrengt. Kunststof is goedkoop, isoleert erg goed, is duurzaam en volledig recyclebaar en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Overweeg je kunststof, dan zijn dit goede redenen om hiervoor te kiezen. Toch is het ook altijd verstandig en verfrissend om naar de keerzijde van de medaille te kijken en hier vind je enkele nadelen op een rij.

Kunststof is moeilijk te repareren

Kunststof kozijnen worden in vloeibare vorm in mallen gegoten en vervolgens uitgehard. Hierdoor bestaan ze grotendeels uit één stuk, waardoor ze waterdicht zijn en weinig naden hebben. Dit heeft zijn voordelen, maar wat betreft de reparatie van de kozijnen is dit een nadeel. Is er een beschadiging opgetreden, dan is deze niet makkelijk te repareren door een onderdeel te vervangen. Hierdoor is de reparatie dan vaak ook aanzienlijk duurder dan voor andere materialen. Aan de andere kant is kunststof erg sterk, dus de kans op beschadigingen is klein.

Je mag geen gaten boren in de kozijnen

Omdat kunststof kozijnen lucht bevatten isoleren ze erg goed, maar dit betekent ook dat je er geen gaten in kunt boren. Dit zou de isolatiewaarde verslechteren en bovendien zijn ze hol vanbinnen, dus kun je met dit gat verder weinig beginnen. Wil je bijvoorbeeld lamellen ophangen, of een rolgordijn plaatsen, dan ben je bijna altijd afhankelijk van producten speciaal toegepast op kunststof kozijnen. Deze bevestig je niet door te boren of door een spijker in het kunststof te slaan, maar deze klik je aan de kozijnen. Deze markt wordt steeds groter, dus ondertussen is er een groot aanbod waar vast iets van jouw smaak tussen zit.

Je kan de kleur van kunststof niet veranderen

Dit nadeel is waar tot op zekere hoogte. Kunststof hoeft namelijk niet te worden overgeverfd, omdat het altijd zijn kleur behoudt en geen verf nodig heeft om het te beschermen van de weersomstandigheden. Dit betekent echter niet dat het niet over te schilderen is, want dit is wel degelijk mogelijk. Een andere optie die je hebt is het aanbrengen van een speciale folie. Dit kun je zelf en hiermee maak je je kunststof kozijnen weer als nieuw. Ook is dit een manier om krasjes en andere kleine beschadigingen weg te werken. Dit folie is niet duur en geeft je wel de mogelijkheid om toch het uiterlijk van je kunststof kozijnen te veranderen wanneer je erop bent uitgekeken.

Kunststof mist uitstraling

Er zijn mensen die zweren bij hout als het beste materiaal voor kozijnen, omdat dit natuurlijk is, warmte uitstraalt en een bepaalde sfeer creëert. Het is echter mogelijk om kunststof kozijnen met een houtlook aan te schaffen. Dit is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar geeft je toch de financiële voordelen en het gebruikersgemak van kunststof. Nadelen zijn er dus wel degelijk, maar nauwelijks zonder oplossing.