Nadelen houten kozijnen

Houten kozijnen plaatsen; dit zijn de nadelen
Het vernieuwen van je kozijnen is een keer in de zoveel tijd nodig. Vandaag de dag laten materialen een levensduur van meer dan 50 jaar zien, dus waarschijnlijk is dit een investering die je maar één keer maakt. Je kunt je woning opfrissen en er weer netjes doen uitzien als je je kozijnen vervangt voor nieuwe. De eerste keuze in het planningsproces die je maakt is vaak het materiaal. Hout is hiervan één van de mogelijkheden. En ook al heeft hout vele voordelen, vooral te maken met de uitstraling, de authenticiteit en de uniekheid van het materiaal, er zijn ook nadelen die je zeker in acht moet nemen voordat je overgaat op de aankoop.

Hout heeft veel onderhoud nodig

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, dat eigenlijk niet goed tegen vocht kan, moet je het goed beschermen tegen de weersomstandigheden. Een hardhout is hier al aanzienlijk beter tegen bestand dan een zachthout, maar toch moet je het goed (laten) onderhouden. Om de optimale levensduur van het materiaal te bereiken zal je de kozijnen tenminste elke 5 jaar moeten overschilderen. Dit kun je zelf doen, of je kunt betalen voor een professionele schilder. Je bent hier hoe dan ook extra geld en tijd voor kwijt. Doe je dit niet, dan zijn de gevolgen dat het hout van het kozijn vocht opneemt en dus kan gaan rotten. Repareer je dit niet, dan kan dit onherstelbare schade veroorzaken.

Hout is duur

Houten kozijnen zijn duurder dan kunststof kozijnen. Je kunt rekenen op een prijs van rond de €650 per vierkante meter, wat betekent dat je voor een gemiddeld huis met 20 vierkante meter raamoppervlak voor het vervangen van de kozijnen €13.000 kwijt bent. Aluminium als materiaal is duurder. Naast de prijs voor de kozijnen moet je echter ook rekenen op een jaarlijkse uitgave voor de onderhoudskosten en een 5-jaarlijkse uitgave voor de verfbeurt.

Hout werkt

Hout werkt, wat betekent dat het uitzet en krimpt onder verschillende temperatuur invloeden. Hier moet goed rekening mee gehouden worden bij het produceren van de kozijnen, anders kan het zijn dat er kieren ontstaan of dat het hout te strak komt te staan. Ook de ramen kunnen hierdoor gaan klemmen, wat problemen kan opleveren met het openen en sluiten.

Een alternatief

Of deze nadelen te hoog opwegen tegen de voordelen van hout, is aan jou. Wil je toch de warme uitstraling, maar niet het onderhoud en de prijs, dan kun je voor kunststof kozijnen kiezen met een houtlook. Dit is nauwelijks van echt hout te onderscheiden, maar hoeft nooit te worden geverfd. Ook isoleert kunststof beter, is het duurzaam en gaat het zeker 50 jaar mee, ook met minimaal onderhoud.