Nadelen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen; dit zijn de nadelen
De keuze voor aluminium als het gaat om kozijnen is soms een makkelijke. Het sterke materiaal heeft een levensduur van meer dan 40 jaar en kan grote glasconstructies probleemloos ondersteunen. Daarnaast is aluminium volledig recyclebaar, is het een modern en strak materiaal voor kozijnen en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Het is dus makkelijk om snel een keuze te maken voor aluminium, maar het kan zeker geen kwaad om ook de keerzijde van de medaille eens te bekijken.

Aluminium is duur

Van alle gangbare materialen op de markt voor kozijnen, is aluminium het duurste. Je kunt ook voor staal kiezen, wat enigszins duurder is. Toch kost het twee keer zo veel als kunststof en aanzienlijk meer dan hout. Je kunt rekenen op gemiddeld €1000 per vierkante meter kozijnoppervlak. Aan de andere kant zorgt de levensduur ervoor dat je deze investering maar één keer in je leven moet maken. Het is aan jou om te beslissen of dit de hoge kosten waard is of niet.

Aluminium isoleert slecht

Dit nadeel klopt, tot op zekere hoogte. Aluminium als materiaal geleidt warmte en kou als de beste, waardoor het de temperatuur van buiten makkelijk naar binnen brengt. Toch zijn er genoeg kwalitatieve aluminium kozijnen op de markt die door bepaalde technieken wel goed isoleren. Daarom moet je bij de aanschaf goed kijken naar de U-waarde van het kozijn. Hiermee wordt de isolatiewaarde uitgedrukt en hoe lager dit nummer is, hoe beter. Vaak betekent dit dat je meer betaalt, maar dit bespaar je ook weer op de energiekosten die zullen verminderen.

Aluminium kan slecht tegen contact met andere materialen

Het is geen goed idee om aluminium in contact te brengen met andere metalen. Aluminium roest van zichzelf niet, maar komt het in aanraking met bijvoorbeeld koper, staal of lood dan kunnen deze het aluminium aantasten omdat ze wel gevoelig zijn voor roest. Ook contact met hout is slecht. Hout bevat bepaalde zuren die ervoor kunnen zorgen dat het materiaal verkleurt of worden aangetast. Ook cement en kalk zijn hier schuldig aan. Let er dus goed op dat jouw aluminium kozijnen behandeld zijn met een beschermlaag, voordat je overgaat op de aankoop.

Aluminium kan niet worden overgeschilderd

Als laatste is er het punt dat aluminium niet kan worden geschilderd. De keuze die je maakt qua kleur bij de aanschaf is de kleur waar je de rest van de tijd mee zit. Maak deze keuze dus goed en kies voor een kleur die je niet zal vervelen of tegenstaan.

Meer nadelen dan voordelen?

Er zijn dus best wat nadelen verbonden met het materiaal aluminium en of deze opwegen tegen de voordelen is aan jou. Vele van de bovenstaande nadelen kunnen echter worden opgelost door voor kwalitatief goede kozijnen te kiezen. Heb je het geld ervoor over, dan zijn er weinig redenen waarom aluminium niet het juiste materiaal is voor jou.