Levensduur kozijnen

Nieuwe kozijnen; de materialen en hun levensduur
Nieuwe kozijnen plaatsen heeft vele voordelen. Je woning zal er weer fris en verzorgd uitzien en de isolatiewaarde zal verbeteren. Door een goed isolerende glassoort te kiezen gaat de isolatiewaarde van je woning omhoog en daarmee ook de marktwaarde. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van deze nieuwe kozijnen genieten en daarom is de levensduur erg belangrijk. Deze wordt bepaald door het materiaal dat je kiest en door hoe goed jij voor de kozijnen zorgt na de plaatsing. Hier kun je per materiaalsoort lezen welke levensduur je kunt verwachten en wat jij kunt doen om die zo lang mogelijk te maken.

De materialen

De meest gangbare materialen waar je de keuze uit hebt wanneer je nieuwe kozijnen aanschaft zijn kunststof, hout en aluminium. Voordat we naar de levensduur gaan kijken, vind je hier hun belangrijkste andere kenmerken op een rijtje.

  1. Kunststof: dit is het goedkoopste materiaal wat gemiddeld €500 per vierkante meter kost. Kunststof is echter een perfect materiaal voor kozijnen, omdat het goed isoleert, duurzaam is, veelzijdig is, volledig recyclebaar en nauwelijks onderhoud nodig heeft. In het verleden had kunststof een negatief imago omdat het er plasticachtig en karakterloos uit zou zien, maar tegenwoordig kun je zo veel uitvoeringen kiezen dat dit argument nauwelijks meer opgaat. Kunststof is daarom het meest gekozen materiaal voor kozijnen vandaag de dag. Een nadeel is dat het moeilijk en ook vaak prijzig is om te repareren.
  2. Hout: voor houten kozijnen betaal je gemiddeld €650 per vierkante meter, dus dit is duurder dan kunststof. Toch wordt hout vaak gekozen voor traditionele woningen om de natuurlijke eigenschappen en warme uitstraling. Hout isoleert goed en is sterk en is niet voor niets al jaren een veelgebruikt materiaal voor kozijnen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat hout regelmatig moet worden overgeverfd.
  3. Aluminium: wil je je woning graag een strak en modern uiterlijk geven met je kozijnen, dan is aluminium een goede optie. Dit materiaal is erg sterk zodat de kozijnen slank zijn, het roest en rot niet en heeft net als kunststof nauwelijks onderhoud nodig. Hierdoor is het uitermate geschikt voor moderne woningen en voor iedereen die na de plaatsing zo min mogelijk werk wil hebben omtrent de kozijnen. Aluminium kozijnen zijn wel de duurste optie en kosten gemiddeld €1000 per vierkante meter.

1. Kunststof kozijnen: de levensduur

Een andere reden waarom kunststof vaak gekozen wordt als materiaal voor nieuwe kozijnen is de levensduur. Gemiddeld gaan deze namelijk 50 jaar lang mee, wat betekent dat dit waarschijnlijk een eenmalige investering is. Deze duurzaamheid komt doordat kunststof geen onderhoud nodig heeft en dus bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het rot niet en het roest niet en het is volledig waterdicht. De regen kan dus praktisch geen schade aanrichten, maar ook langdurige blootstelling aan uv-stralen levert weinig schade op. Natuurlijk kunnen de kozijnen wel vies worden en kan kunststof van slechte kwaliteit op den duur verkleuren in de zon, maar hier kun je enkele maatregelen voor nemen.

Onderhoud van kunststof kozijnen
Kunststof heeft nauwelijks onderhoud nodig, maar er zijn enkele handelingen die je zelf kunt uitvoeren om de levensduur te bevorderen. Zo is het belangrijk dat je de kozijnen af en toe schoonmaakt met een vochtig doekje en vuil, aanslag van zure regen, mos en schimmel verwijdert voordat dit schade kan aanrichten. Daarnaast kun je het materiaal jaarlijks behandelen met een kunststof was waardoor het vuil zal afstoten en het wordt beschermd tegen de uv-stralen van de zon. Op die manier kun je er zorg voor dragen dat je kunststof kozijnen een zo lang mogelijke levensduur zullen laten zien.

2. Houten kozijnen: de levensduur

Kies je voor hout, dan wordt de levensduur vooral bepaald door het soort hout dat je kiest en door hoe goed je de kozijnen onderhoudt. Je kunt over het algemeen kiezen voor hardhoud (Afzelia, Meranti, Merbau bijvoorbeeld) of zachthout (Lariks, Grenen of Vuren) en het verschil in levensduur is aanzienlijk. Hardhout gaat zeker 40 tot 75 jaar lang mee en is beter bestand tegen de weersomstandigheden. Zachthout heeft echter een levensduur van gemiddeld 15 tot 25 jaar. Voor hardhout betaal je meer, maar in het geval van kozijnen is dit dus geen verkeerde investering.

Het onderhoud van houten kozijnen
In tegenstelling tot kunststof heeft hout aanzienlijk meer onderhoud nodig. Naast het goed schoon- en drooghouden van het materiaal is het ook belangrijk dat je de verf controleert op scheuren en barsten. Zie je deze, dan is het tijd om de kozijnen opnieuw te verven. Dit kun je het beste elke 5 jaar doen, of eerder als je beschadigingen ziet. Hout is erg gevoelig voor vocht en dit kan onherstelbare schade aanrichten als je het onderhoud niet goed bijhoudt.

3. Aluminium kozijnen: de levensduur

Aluminium is een erg sterk materiaal dat volledig kan worden gerecycled. Het heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Dit komt doordat aluminium niet gevoelig is voor vocht of uv-straling en omdat het niet elektrostatisch is en dus vuil juist afstoot. Ook zijn de kozijnen kleurvast en zullen ze nooit barsten of blaasjes laten zien.

Het onderhoud van aluminium kozijnen
Om bovenstaande redenen is het onderhoud dat je moet uitvoeren op aluminium kozijnen dus echt minimaal. Je kunt dus ook weinig invloed uitoefenen op de totale levensduur van de kozijnen. Wat wel aangeraden wordt is om ze twee keer per jaar schoon te maken met een neutraal en zacht schoonmaakmiddel. In stedelijke gebieden kun je dit het beste vier keer per jaar doen, zodat aanslag van uitlaatgassen geen schade kan aanrichten.

Andere manieren om de levensduur van je kozijnen te verlengen

Naast de onderhoudshandelingen specifiek voor bovengenoemde materialen, kun je ook op andere manieren de levensduur van je kozijnen verlengen. Door de bewegende delen te smeren kun je schade door slijtage minimaliseren. Om die reden is het ook belangrijk dat deze goed zijn afgesteld en geen frictie veroorzaken. Dit kun je zelf doen met een inbussleutel. Daarnaast kun je het rubber soepel houden door het in te vetten en kun je het hang- en sluitwerk ook controleren en smeren. Dit zijn geen moeilijke handelingen en kosten je niet veel tijd, maar zorgen er wel voor dat je zo lang mogelijk van je kozijnen kunt genieten.