Kozijn lakken

Je eigen woning, dat is iets waar je erg zuinig op bent. De zaken aan de buitenkant van je huis doorstaan weer en wind. Het is dan ook niet zo heel verwonderlijk dat die onderdelen beginnen te slijten na verloop van jaren. Een onderdeel van je huis wat je regelmatig zal moeten bijwerken is het kozijn van je ramen. Kozijnen moeten eens in de 5 a 7 jaar gelakt worden.

Periodiek onderhoud

Als woningbezitter moet je goed bijhouden welke zaken er onder het periodieke onderhoud vallen. Een woningschilder om je kozijnen strak in de lak te zetten hoort daar absoluut bij. Een schilder moet je echt op tijd laten komen. Wacht je tot de verf begint af te bladderen, dan kan je erop wachten dat het hout begint te rotten. Het is dan ook zaak om op tijd de hulp van een schilder in te roepen om te voorkomen dat je voor een hoge kostenpost in de toekomst komt te staan.

Onderhoud van je kozijnen

Heb je het schilderwerk te lang laten wachten, dan ontdek je waarschijnlijk houtrot in je kozijnen. Je zal op dat moment moeten kijken of een reparatie van je kozijnen nog een optie is. Houtrot kan worden gerepareerd met speciale houtrotvuller. Vervolgens moet er een laag primer op je kozijnen worden aangebracht, waarna de kozijnen opnieuw kunnen worden gelakt. Een houten kozijn is nog te repareren wanneer je tot ongeveer 10 a 15 procent houtrot hebt. Tref je meer houtrot aan in je kozijnen, dan zal je de kozijnen van je huis moeten laten vervangen.

Nieuwe kozijnen

Zijn je kozijnen aan het einde van hun levensduur gekomen, dan zal je nieuwe kozijnen moeten aanschaffen. Je kan dan kiezen voor meerdere materialen. We hebben de diverse opties voor je op een rij gezet.

  • Houten kozijnen
    Houten kozijnen hebben de meest warme uitstraling. Ze zijn eenvoudig op maat te maken en kunnen in alle gewenste RAL kleuren worden gelakt. Ze hebben echter ook een groot nadeel. Je zal ze moeten schilderen en onderhouden.
  • PVC kozijnen
    PVC kozijnen vereisen aanmerkelijk minder onderhoud dan houten kozijnen. Ze hebben voldoende aan een paar keer per jaar een vochtig doekje om het vuil te verwijderen. Door de diverse kleuren en de houtnerfprint lijken ze op houten kozijnen.
  • Aluminium kozijnen
    Aluminium kozijnen zijn de modernste variant wanneer het aankomt op kozijnen. Onderhoud hebben ze eigenlijk nauwelijks nodig. Het onderhoud komt overeen met PVC kozijnen. Het geeft je woning een strak uiterlijk.