Kosten kunststof kozijnen

Als het tijd is om je kozijnen te vervangen, kun je kiezen uit een aantal materialen. De meest voorkomende zijn hout en kunststof, maar ook aluminium is erg in trek. Kunststof heeft een aantal voordelen ten opzichte van hout en is als materiaal dus ook erg gewild. Wanneer het tijd is om je kozijnen te vervangen, wordt hier vaak ook het raam bij inbegrepen. Eigenlijk koop je dan dus nieuwe beglazing, nieuwe ramen en nieuwe kozijnen tegelijkertijd. Dit worden ook wel raamkozijnen of vensters genoemd. Er zijn vele verschillende kunststof raamkozijnen te koop, elk met een ander prijskaartje en andere eigenschappen. Hier lees je over alles wat te maken heeft met de financiële kant van het aanschaffen en plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen en krijg je hopelijk een beter beeld van wat je op dat gebied te wachten staat.

De prijsopbouw

De beste manier om te zien waar je het meeste geld kunt besparen is door de kijken naar de verschillende kostenposten waar de totaalprijs uiteindelijk op wordt gebaseerd. Kijken we naar het hele plaatje, van het materiaal, de arbeidskosten, de afvoerkosten en de sloopkosten, dan kunnen we constateren dat het grootste gedeelte van de totaalprijs wordt opgemaakt door de kozijnen zelf, dus het materiaal. Dit neemt gemiddeld 52 procent in beslag. Daarna komen de installatiekosten, die 41 procent van de totaalprijs innemen. De laatste 7 procent bestaat uit afvoerkosten (5 procent) en voorrijkosten (2 procent).

 • Het materiaal: meer dan 50 procent van de totaalkosten wordt ingenomen door de kozijnen zelf. Hier kun je dus goed op besparen als je alle opties bekijkt en met elkaar vergelijkt. Het opvragen van offertes is hiervoor de beste methode en dit kan soms 30 procent schelen op de totaalprijs. Vergeet echter niet om ook naar de kwaliteit van de kozijnen te kijken en de levensduur. Goedkopere kozijnen die korter meegaan kunnen op de lange termijn duurder zijn. Voor een garantie van de kwaliteit die je in huis haalt, kun je kijken naar de keurmerken van het kozijn zelf.
 • De arbeidskosten: vaak worden de kozijnen geïnstalleerd door hetzelfde bedrijf als waar je ze koopt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn; je kunt ook de kozijnen ergens los kopen en deze laten installeren door een plaatselijke monteur. Aangezien de arbeidskosten meer dan 40 procent van de totaalprijs in beslag nemen, kan het absoluut geen kwaad hier ook alle opties te bekijken en zo de beste uit te kiezen. Zoek je een garantie voor de kwaliteit van een installatiebedrijf, dan kun je het beste een erkend bedrijf aannemen.
 • De afvoerkosten: natuurlijk moeten je oude kozijnen ook worden afgevoerd en hier worden kosten voor in rekening gebracht. De kozijnen worden dan naar een stortplaats gebracht waar ze op de juiste manier kunnen worden verwerkt en gerecycled. Dit neemt vaak ongeveer 5 procent in van de totaalkosten en dit kun je besparen door zelf de kozijnen weg te brengen.
 • De voorrijkosten: tegenwoordig krijg je vaak te maken met voorrijkosten. Dit is een bedrag dat je betaalt voor de kilometers die de vakman moet afleggen om bij jou te komen. Is de afstand tussen de leverancier en jouw woning minder dan 30 kilometer, dan komen deze voorrijkosten vaak te vervallen. Voor elke kilometer daarboven betaal je gemiddeld €0,20 en voor een klus die meerdere dagen in beslag neemt kan dit soms aardig oplopen. Je kunt op de voorrijkosten besparen door een plaatselijk installatiebedrijf te kiezen, maar een grote besparing ten opzichte van de totaalprijs zal je hier niet mee maken.

In het volgende diagram vind je een grafische weergave van deze kostenopbouw. Hieruit is duidelijk op te maken dat de arbeidskosten en de materialen verreweg de grootste plaats innemen in het geheel en dat de afvoer- en voorrijkosten eigenlijk maar een kleine bijdrage leveren aan te totaalprijs.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Naast de bovenstaande kostenposten zijn er ook andere manieren waarop je de prijs positief of negatief kunt beïnvloeden. Sommige keuzes heb je zelf in de hand, maar er zijn ook andere factoren die je helaas niet zelf kunt bepalen. De grootste bijdragers vind je hier op een rijtje.

De omvang van de klus: natuurlijk zal je altijd meer geld kwijt zijn als je al je kozijnen laat vervangen door kunststof exemplaren dan wanneer alleen twee kleine raampjes van de badkamer aan vervanging toe zijn. Toch zal de prijs per vierkante meter naar beneden gaan wanneer je een grotere klus kunt aanbieden, omdat de vakmannen dan efficiënter te werk kunnen gaan. Als je meerdere werkzaamheden hebt liggen kun je deze dus beter tegelijkertijd aanbieden dan afzonderlijk. De volgende tabel geeft de gemiddelde prijs weer per vierkante meter kozijnoppervlak, inclusief arbeidskosten, materiaal en btw.

Soort kozijn Prijs per vierkante meter
Kunststof kozijn €500
 • De kwaliteit van de kozijnen: kunststof kozijnen worden geleverd in verscheidene vormen maar ook in een uiteenlopende kwaliteitsklassen. Soms kun je erg goedkope kozijnen vinden met een aanzienlijk kortere levensduur of lagere isolatiewaarde. Als kwaliteit voor jou belangrijk is, kun je kijken naar de keurmerken op het kozijn. De belangrijkste zijn het VKG-keurmerk dat staat voor de kwaliteit van het materiaal zelf, het KOMO-keurmerk dat bewijst dat het kozijn voldoet aan de Europese wettelijke regelgeving en de eisen van het Bouwbesluit en het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 • Het installatiebedrijf: ook wordt de installatie van de kozijnen aangeboden met verschillende tarieven. Je kunt ze door een plaatselijke klusjesman laten installeren soms voor lagere prijzen dan wanneer je een groot bedrijf inhuurt. De prijs is hier niet altijd representatief voor de kwaliteit die je zal ontvangen, maar als je zeker wilt weten dat je een betrouwbaar bedrijf inhuurt dat vakmanschap aflevert, kun je een erkend bedrijf kiezen. Deze zijn verbonden aan een vakvereniging die de leden verscheidene eisen oplegt wat betreft kwaliteit, service, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Ook zijn de garantieregelingen van erkende bedrijven vaak beter, maar hier betaal je dus ook meer voor.
 • Het soort raam: nadat je hebt besloten dat je kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, krijg je te maken met de keuze voor het raamtype. Er zijn een aantal gangbare soorten, namelijk vaste ramen, uitzetramen, valramen, draairamen en draai-kiepramen. Elk raam wordt anders bediend en heeft ook een andere prijs. Deze worden beneden verder toegelicht.
 • Het type glas: bijna alle kozijnen die je vandaag de dag aanschaft worden uitgerust met hoogrendementsglas, en wel HR++. Dit is een type glas dat uitstekend isoleert en dus samen met de kozijnen de warmte beter binnenhouden. Je bent echter niet verplicht om dit type glas te kiezen. Je kunt ook een minder isolerend glassoort nemen, juist beter isolerend of een speciaal type glas, zoals zonwerend glas, veiligheidsglas of zelfreinigend glas. Zo kun je de kozijnen aanpassen aan jouw situatie. De volgende tabel geeft de kosten van verschillende glassoorten weer, inclusief btw en exclusief installatiekosten.
  Soort glas Prijs per m2
  Dubbel glas €70
  HR+ glas €80
  HR++ glas €85
  HR+++ glas €125
  Zonwerend glas €80
  Zelfreinigend glas 20 % extra
  Veiligheidsglas Vanaf €40
 • Extra uitbreidingen: nadat je het soort kozijn en het type glas hebt bepaald, kun je deze nog aankleden met een aantal extra opties. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als je zonwering nodig hebt, een ventilatierooster, een hor, een rolluik of je bent op zoek naar een bepaalde kleur. Deze extra opties kosten uiteraard meer geld en je kunt hierop besparen door ze buiten wege te laten. Toch kunnen deze bijdragen aan een betere gebruikersvriendelijkheid van je kozijn en in de volgende tabel vind je de kosten voor een aantal veel gekozen mogelijkheden, inclusief btw.
  Extra optie Kosten per eenheid
  Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
  Zonwering Vanaf €125 per m2
  Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
  Rolluik Vanaf €100 per m2
  Kleur laten toevoegen Gratis

De verschillende raamsoorten

Ook al laat je alleen kozijnen plaatsen, vaak koop je deze inclusief het raam. Deze ramen werken met verschillende systemen en je keuze hangt af van je budget, de plaatsing van de ramen en de functie van de kamer waar ze zich in bevinden. Het verschil wordt gekenmerkt door de plaatsing van de scharnieren en de manier waarop de ramen kunnen worden geopend.

 • Vaste ramen: de goedkoopste optie die je hebt zijn vaste ramen. Deze kunnen niet open en bevatten daarom ook geen scharnieren en andere systemen. Dit heeft financiële voordelen, maar het nadeel is dat deze ramen op een hogere verdieping moeilijk zijn schoon te maken en dat ze dus geen ventilatiemogelijkheden hebben. Vaak worden deze ramen dan ook gekozen voor de begane grond en in combinatie met een ander raam dat wel open kan.
 • Uitzetramen: uitzetramen kunnen wel geopend worden, maar niet volledig. Het scharnier bevindt zich aan de bovenkant van het raam, waardoor de onderkant open kan. Dit soort ramen hebben vaak als doel ventilatie te brengen in ruimtes waar een raam dat volledig open kan niet praktisch is. Denk hierbij aan badkamers en toiletten. Ook vind je ze vaak in combinatie met andere raamsoorten.
 • Valramen: dit type raam is vergelijkbaar met een uitzetraam. Het enige verschil is dat het scharnier zich aan de onderkant bevindt en deze dus aan de bovenkant geopend kan worden. De toepassingen zijn vrijwel hetzelfde.
 • Draairamen: draairamen kenmerken zich doordat de scharnieren aan de zijkant van het raam zijn geplaatst. Hierdoor kunnen ze volledig open worden gezet en bieden ze dan ook de beste ventilatie. Je kunt zelf kiezen aan welke kant je het handvat wilt hebben en of ze naar binnen of naar buiten geopend moeten worden. Op hoogte is het handiger dat ze naar binnen openen, omdat je de ramen dan beter schoon kunt maken. Op de begane grond kun je ervoor kiezen om het raam naar buiten te laten openen, zodat het binnen geen extra ruimte in beslag neemt. Twee draairamen naast elkaar worden ook wel een verhuisraam genoemd. Staan deze beide volledig open, dan kun je hier meubilair en andere grote voorwerpen makkelijk door naar buiten brengen.
 • Draai-kiepramen: dit zijn de duurste ramen, omdat deze het meest ingewikkelde systeem bevatten. Ze gaan niet alleen open als een draairaam, maar ook als een valraam, zodat ze gekiept kunnen worden. Je hebt dus de keuze om het raam volledig open te zetten of gedeeltelijk, afhankelijk van de mate van ventilatie die je nodig hebt. Het grote voordeel is dat deze ramen makkelijker schoon te maken zijn dan een standaard valraam.

De kosten voor de verschillende raamsoorten

Een vast raam is logischerwijs goedkoper dan een draai-kiepraam, omdat deze veel simpeler is en geen bewegende delen bevat. Financieel gezien zijn vaste ramen dus de beste keuze, maar voor bevordering van de ventilatie kun je hier het beste dan wel een combinatie van maken met een raam dat wel open kan. De keuze die je maakt hangt af van de plaatsing van het raam (op de bovenverdieping is het handig als je een raam hebt dat je vanbinnen schoon kunt maken), de functie van de ruimte (een draairaam is niet praktisch in een badkamer) en natuurlijk je budget. In de volgende tabel vind je de kosten per kunststof raamsoort, inclusief btw en exclusief plaatsing.

Soort kunststof raam 60cm x 60cm Prijs
Vast raam €90 – €120
Valraam €150 – €200
Uitzetraam €150 – €200
Draairaam €160 – €225
Draai-kiepraam €175 – €250

Een aantal prijsvoorbeelden

Nu het duidelijk is welke factoren de prijs beïnvloeden is het mogelijk om enkele situaties te schetsen waarvoor een realistische prijs kan worden samengesteld. Gemiddeld betaal je voor kunststof kozijnen inclusief installatie, voorrijkosten, materiaal en afvoerkosten dus €500 per vierkante meter. Hier vind je drie verschillende mogelijkheden en een indicatieve kostprijs.

 • De goedkoopste optie: laat je maar een paar ramen vervangen, of woon je in een appartement met beperkt kozijnoppervlak, dan ben je het goedkoopste uit. Voor 2,5 vierkante meter betaal je voor een kunststof kozijn gemiddeld €1250 all-in. Het gemiddelde appartement heeft ongeveer 15 vierkante meter kozijnoppervlak nodig en daarvoor betaal je dan dus €7500 indien je deze allemaal vervangt voor nieuwe kunststof kozijnen.
 • Iets duurder: wil je graag een combinatie van verschillende raamsoorten of wil je alle ramen van je hoekwoning laten vervangen, dan ben je een meer kwijt. Voor een draai-kiepraam in combinatie met twee vaste ramen met afmetingen 250cm x 180 cm betaal je inclusief installatie en andere posten €2500. Heb je een hoekwoning met kozijnoppervlak van 30 vierkante meter en wil je dit allemaal laten vervangen door kunststof kozijnen, dan kost je dit gemiddeld €15.000.
 • De duurste optie: heb je een vrijstaande woning en wil je een combinatie van twee draai-kiep- en twee vaste ramen laten plaatsen van 360cm x 240cm, inclusief HR++ glas, twee inzethorren en twee ventilatieroosters, dan ben je hier inclusief installatie makkelijk €5000 voor kwijt. Wil je al je kozijnen laten vervangen door kunststof kozijnen, dan kom je bij een vrijstaande woning met 50 vierkante meter kozijnoppervlak dus gemiddeld aan de €25.000 all-in.

De voordelen van kunststof

Kunststof als materiaal voor kozijnen heeft vele voordelen. Zo gaat het makkelijk 50 jaar mee, is het lichtgewicht en laag in onderhoud, is het een volledig recyclebaar en duurzaam materiaal, isoleert het erg goed en betaal je dus een lage prijs. Kunststof kozijnen worden vaak aangebracht om een houten constructie, maar je kunt ook voor een optie kiezen waarbij de kozijnen in hun vorm worden gegoten. Dit brengt een volledig naadloos kozijn op waarbij de kans op lekkage dus minimaal is. Daarnaast kan kunststof geleverd worden in vele verschillende kleuren en uitvoeringen en behoudt het zijn kleur ook erg lang, vooral als je er goed voor zorgt. Door je kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen, verbeter je dus je isolatiewaarde waardoor je geld zal besparen op je energiekosten en meehelpt ons milieu te verbeteren. Daarnaast zal je huis er weer tientallen jaren fris en verzorgd uitzien zonder dat je hier veel aan hoeft te doen.

De nadelen van kunststof

Er zijn niet veel nadelen verbonden met kunststof als materiaal, maar het grootse nadeel is dat wanneer er een defect ontstaat deze vaak moeilijk te repareren is. Vooral als de kozijnen uit één stuk bestaan, kun je niet zomaar even een onderdeel vervangen. Daardoor is de reparatie vaak ook duurder. Een ander nadeel dat vaak wordt genoemd is de uitstraling van de kozijnen. Kunststof heeft een negatief imago, omdat het vroeger inderdaad plastic-achtig leek en authenticiteit miste. Tegenwoordig kun je kunststof echter krijgen in verscheidene uitvoeringen, zoals een houtlook of een metallic look, zodat je het uiterlijk van hout en aluminium feilloos kunt nabootsen, gebruik kunt maken van alle voordelen die kunststof met zich mee brengt, maar zonder de topprijs te betalen. Wil je dit graag zelf zien en voelen, dan kun je het beste een showroom bezoeken en deze uitvoeringen zelf beoordelen.

De garantieregeling

De nazorg die geboden wordt door de leverancier van de kunststof kozijnen is vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het belangrijk deze niet over het hoofd te zien. Mocht er toch iets misgaan na de installatie of later, dan kun je vele defecten met een goede garantieregeling gratis laten repareren. Bij de meeste kozijnen zit een goede garantieregeling inbegrepen en kies je voor een erkende leverancier, dan is deze vaak nog beter. Voordat je overgaat op de aankoop is het dus wel van belang dat je dit goed nakijkt en eventueel vraagt om meer informatie. Een gangbare indicatie is 2 jaar garantie op het hang- en sluitwerk, 10 jaar op het glas en 15 jaar op de kozijnen zelf. Vaak komt je garantieregeling wel te vervallen als je de kozijnen niet regelmatig onderhoudt of als je ze zelf hebt geprobeerd te repareren.

Kunststof kozijnen zelf plaatsen?

Uit het bovenstaande diagram blijkt dat de totaalkosten voor het laten plaatsen van kunststof kozijnen voor bijna 50 procent bestaan uit arbeidskosten, voorrijkosten en afvoerkosten. Door de kozijnen zelf te installeren kun je dit dus theoretisch besparen en een ervaren doe-het-zelver kan dit in principe goed. Er zijn echter een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden voordat je je blind staart op de besparingen. Ten eerste zal je een hoeveelheid gereedschap moeten kopen op huren. Daarnaast heb je misschien een stijger nodig, een container voor het afval, moet je de kozijnen zelf afvoeren en investeren in veiligheidsmateriaal. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat het zelf installeren van de kozijnen een negatief effect kan hebben op je garantieregeling. Dit is ook het geval als je de kozijnen niet laat installeren door een door de leverancier aangewezen bedrijf. Aan de andere kant worden kunststof kozijnen tegenwoordig zo vervaardigd dat ze erg makkelijk te installeren zijn en komen ze vaak met een duidelijke instructie van hoe je dit moet doen. Het is dus aan jou om te beoordelen of je dit zelf wilt doen of dat je liever een professional inschakelt.

Enkele bespaartips

Kunststof is een goedkoop, veelzijdig en erg praktisch materiaal voor kozijnen, maar hoe meer vierkante meters je nodig hebt, hoe duurder het wordt. En zoals gebleken is uit de prijsvoorbeelden kan dit oplopen tot tienduizenden Euro’s. Hier vind je enkele tips waarmee je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

 • Subsidies: er zijn enkele subsidies beschikbaar voor mensen die hun woning energiezuiniger maken, zowel op landelijk niveau als op regionaal niveau. De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning steunt iedereen die twee energiebesparende maatregelen uitvoert en verschillende gemeentes bieden steun voor soortgelijke initiatieven. Je doet er dus goed aan dit te onderzoeken en te ontvangen waar je recht op hebt.
 • Goede isolatiewaarde: door iets meer te investeren in kozijnen met een goede isolatiewaarde, bespaar je op de korte termijn niks. Op de lange termijn zal je energierekening echter naar beneden gaan, omdat er minder warmte verloren gaat en je de thermostaat lager kunt zetten.

Bekijk alle mogelijkheden

De beste manier om geld te besparen is door alle mogelijkheden met elkaar te vergelijken en dan niet alleen op punten die te maken hebben met de financiën, maar ook op de service die geboden wordt, de kwaliteit van de producten en het installatiebedrijf en zeker ook de nazorg. Op die manier kun je niet per se de goedkoopste optie kiezen voor jou, maar wel de optie die jou de beste verhouding geeft tussen prijs, service en kwaliteit. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt voor jouw specifieke situatie en wensen.