Kunststof ramen

Kunststof kozijnen plaatsen; welke raamsoorten kun je kiezen?
Tijdens je planfase voor het aanschaffen van nieuwe kunststof kozijnen heb je ook de keuze uit de raamsoorten die je laat plaatsen. Deze keuze moet je niet te licht makkelijk maken, omdat kunststof kozijnen zeker 50 jaar lang mee kunnen gaan en je dus ook die tijd met deze ramen moet leven. De juiste keuze hangt af van je budget, van de plaatsing van het raam en van de functie van de ruimte waar het raam zich in bevindt.

De kosten

Het soort raam dat je kiest hangt dus gedeeltelijk af van het budget dat je hebt. De prijs van het raam wordt bepaald door de afmetingen, maar ook door het mechanisme dat erin zit. Met andere woorden, hoe kan het raam open. In de volgende tabel vind je de prijzen voor kunststof ramen, inclusief btw en exclusief installatie voor twee verschillende afmetingen.

Soort kunststof raam Prijs 60cm x 60cm Prijs per m2
Vast raam €90 – €120 €150 – €200
Valraam €150 – €200 €250 – €300
Uitzetraam €150 – €200 €250 – €300
Draairaam €160 – €225 €270 – €375
Draai-kiepraam €175 – €250 €290 – €420

Vaste ramen; de plaatsing en de functie

Vaste ramen kunnen niet open en bevatten geen bewegende delen. Daarom zijn ze moeilijk schoon te maken, tenzij je ze op de begane grond plaatst. Ook bieden ze geen mogelijkheid om de ruimte waar ze zich in bevinden te ventileren. Vaste ramen zijn echter wel het goedkoopste, omdat ze geen mechanisme bevatten. Je kunt deze dus combineren met een raam dat wel open kan.

Valramen en uitzetramen; de plaatsing en de functie

Valramen en uitzetramen worden geopend door ze te kiepen. Bij valramen bevinden de scharnieren zich aan de onderkant van het raam en bij uitzetramen zitten deze aan de bovenkant. Beide kunnen niet volledig open, wat problemen oplevert bij het schoonmaken tenzij ze zich op de benedenverdieping bevinden. Aan de andere kant zijn deze ramen wel gepast in ruimtes waar het niet gewenst is om het raam volledig open te kunnen zetten, maar waar toch ventilatie nodig is. Denk hierbij aan badkamers en toiletten.

Draairamen; de plaatsing en de functie

Draairamen hebben het scharnier aan de zijkant en kunnen dus volledig worden opengezet. Je hebt de keuze ze naar binnen of naar buiten te laten openen en ook de plaats van de scharnieren kun je van tevoren bepalen. Op de benedenverdieping is een raam dat naar buiten opengaat meer geschikt, omdat je deze daar beter kunt wassen. Boven kun je daarom beter een raam kiezen dat naar binnen opent, ook al zal dit meer ruimte in beslag nemen.

Draai-kiepramen; de plaatsing en de functie

Dit type ramen is het duurste, maar kan op twee verschillende manieren geopend worden; als een draairaam en als een valraam. Daardoor zijn deze ramen eigenlijk overal geschikt en heb je meer keuzevrijheid wat betreft de mate van ventilatie.