Kunststof kozijnprofiel

Bepaal de uitstraling van je kozijn door te kiezen voor het juiste profiel
Een minder bekende keuze die je hebt tijdens het kiezen voor het juiste kunststof kozijn is het profiel. Hiermee heb je echter direct invloed op het uiterlijk van je kozijn, dus dit is geen onbelangrijke keuze. Het profiel is een gedeelte van het kozijn en wel de losse onderdelen die in elkaar worden gezet en zo uiteindelijk het kozijn vormen. Er zijn twee gangbare profielen op de markt, namelijk een vlak profiel en een verdiept profiel. Hier vind je de verschillen tussen de twee.

Een vlak profiel

Dit profiel is de goedkoopste optie en wordt wereldwijd het meest gebruikt voor kunststof kozijnen. In Nederland is dit echter anders en zie je het vlakke profiel maar weinig. Dat komt doordat hier de kozijnen op een andere manier worden geplaatst dan in de meeste andere landen. Kozijnen met een vlak profiel worden voor een gedeelte achter de muur geplaatst, terwijl in Nederland de kozijnen bijna altijd volledig in het zicht zijn en de ramen ook groter zijn dan in andere landen. Om deze redenen vind je kunststof kozijnen met een vlak profiel eigenlijk alleen maar in bedrijfspanden, chalets en woningen met oudere kunststof kozijnen.

Een verdiept profiel

Dit profiel is speciaal ontworpen voor de Nederlandse markt en komt het meeste overeen met hoe wij verwachten dat een kozijn er uit ziet. Het kozijn wordt 12 centimeter ingebouwd, waardoor de woning een authentieke uitstraling krijgt zo karakteristiek voor Nederlandse bouwstijlen. Dit soort kozijnprofiel wordt zowel in oudere woningen als in nieuwbouw gebruikt en is in Nederland dus verreweg de meest gekozen optie.

Andere variaties

Naast de keuze voor het soort profiel, kun je ook kiezen voor een kozijn met of zonder een aanslagrand. De aanslag is een rand die gedeeltelijk over de muur valt, waardoor de afwerking netter en strakker is. Hierdoor zijn kozijnen met een aanslag ook altijd groter. Ook heb je vaak nog de keuze tussen verdiepte en vlakke tussenstijlen en tussendorpels. Dit zijn de verticale stijlen die zich tussen twee ramen in bevinden. Je kan ervoor kiezen om deze uit te laten steken en dus een verdiepte tussenstijl te kiezen of om deze vlak te laten uitvoeren en een vlakke tussenstijl te kiezen.

Wat is de beste optie voor jou?

Wat precies de beste optie is voor jou hangt af van je persoonlijke smaak en van je budget. Je kunt deze verschillen het beste zelf bekijken in een showroom, zodat je precies weet wat de consequenties zullen zijn voor het uiterlijk van jouw kozijnen. Ook kan de leverancier je hier erg goed over informeren, zodat je nooit een keuze hoeft te maken zonder hier volledig over ingelicht te zijn.