Kunststof kozijnen schoonmaken

Enkele tips voor het schoonmaken en onderhouden van je kunststof kozijnen
Kunststof staat bekend als materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft. Onder andere daarom is het vandaag de dag het meest gekozen materiaal als het gaat om kozijnen. Kunststof heeft ook andere voordelen, zoals een goede isolatiewaarde, een interessante prijs en een lange levensduur. Maar ook al heeft kunststof nauwelijks onderhoud nodig, enige werkzaamheden zijn wel gewenst om deze lange levensduur te behouden. Hier vind je een omschrijving van hoe je de kozijnen het beste kunt schoonmaken en enkele handige tips die hierbij goed van pas kunnen komen.

Hoe maak je de kozijnen schoon?

Het schoonmaken van de kozijnen is erg simpel. Je neemt een vochtig doekje met een zacht schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel en neemt de kozijnen hiermee af totdat al het vuil verwijderd is. Hierna maak je het droog, zodat er geen vlekken van het water op de kozijnen achterblijven. Er zijn wel een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Zo moet je nooit een schuursponsje gebruiken of een schuurmiddel. Ook chemische en agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet goed, zowel als auto-onderhoudsproducten.

Tip 1: neem de kozijnen regelmatig mee

Als je toch al aan het afstoffen bent, neem dan de kozijnen ook even mee. Als je ze goed schoonhoudt is de kans op beschadigingen door zure regen, uitlaatgassen, mosgroei en andere aanslag minimaal. Ook voorkom je zo dat ze te vies worden en dat je ze zelf niet meer schoon kunt maken en doe je dit regelmatig dan zal dit niet meer dan een paar minuten in beslag nemen.

Tip 2: behandel het materiaal

Een andere handeling die je jaarlijks kunt uitvoeren is het behandelen van de kunststof met een speciaal daarvoor bestemde was. Door dit te doen bescherm je het materiaal tegen uv-straling en zorg je ervoor dat het vocht en vuil afstoot. Ook kun je de rubbers invetten zodat ze niet uitdrogen en gaan barsten.

Tip 3: reinig en smeer de bewegende delen

Ook kun je de scharnieren jaarlijks schoonmaken en smeren met een niet vet smeermiddel. Daardoor voorkom je slijtage en wordt er niet onnodig vuil aangetrokken tot de scharnieren omdat deze vet zijn. Ook kun je de kozijnen dan afstellen, mochten deze slecht sluiten.

Tip 4: huur een schoonmaakbedrijf in

Heb je te lang gewacht met schoonmaken en kun je het vuil zelf niet meer verwijderen, dan kun je beter zo snel mogelijk overgaan tot het inschakelen van een schoonmaakbedrijf. Doe je dit niet en laat je het te lang zitten, dan kan dit vuil de kozijnen op den duur beschadigen. Een schoonmaakbedrijf kan je kozijnen schoonmaken en je ramen wassen voor een bedrag at begint bij €25 in totaal. Deze doen dit veilig en zonder de kozijnen te beschadigen. Daarna zien je kozijnen er weer als nieuw uit en houd je het in het vervolg zelf goed bij, dan kun je dit ook zo houden.