Kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen laten installeren; de kosten en besparingen
Wanneer je kunststof kozijnen aanschaft, regel je vaak de aankoop en de installatie bij hetzelfde bedrijf. Toch zijn er ook bedrijven die alleen de kozijnen aanbieden exclusief de installatie. In dit geval zal je dit dus zelf moeten regelen. Hier betaal je dan apart voor en wat deze kosten zijn en hoe je hierop kunt besparen lees je hier.

De kosten

Vaak zijn de kosten voor het installeren van de kunststof kozijnen gelijk aan de waarde van de kozijnen zelf. Grotere kozijnen zijn duurder, dus voor de installatie betaal je ook meer. Vaste ramen zijn goedkoper dan draai-kiepramen en dit wordt ook in de installatieprijs weerspiegeld. Ook voor het inhuren van een erkend installatiebedrijf betaal je meer dan voor een plaatselijke klusjesman. Hier krijg je dan ook een aantal garanties wat betreft betrouwbaarheid, veiligheid, vakmanschap en milieuvriendelijkheid voor terug. In de volgende tabel vind je de gemiddelde kosten voor het installeren van kozijnen met verschillende raamtypes van een vierkante meter in afmeting. De prijzen zijn inclusief btw.

Soort kunststof raam 1m x 1m Prijs kozijn Installatiekosten
Vast raam €150 – €200 €140 – €185
Valraam €250 – €300 €230 – €275
Uitzetraam €250 – €300 €230 – €275
Draairaam €270 – €375 €250 – €345
Draai-kiepraam €290 – €420 €265 – €385

Besparingen

Er zijn enkele manieren waarop je kunt besparen op de installatiekosten. Hier vind je een paar handige tips.

  • Doe het zelf: leveranciers die kozijnen aanleveren zonder montageservice zorgen er vaak voor dat de installatie ervan zo makkelijk mogelijk is. Toch moet je dit niet onderschatten en is het zelf installeren van kozijnen een precieze en lastige klus. Ook komen hier nog extra kosten bij kijken, zoals het aanschaffen of huren van gereedschap, de huur van een steiger en het kopen van veiligheidsmateriaal. En natuurlijk zal je geen gebruik kunnen maken van een garantieregeling op de geleverde werkzaamheden, dus gaat er iets mis dan zal je de kosten om dit recht te zetten zelf moeten dragen.
  • Doe een gedeelte zelf: misschien de beste optie om geld te besparen is door een professioneel bedrijf in te schakelen en mee te helpen. Je kunt bijvoorbeeld de afvoer van de oude kozijnen zelf organiseren en ook de afwerking nadat ze geplaatst zijn kun je in principe zelf. Zo heb je toch zekerheid dat de kozijnen goed worden geïnstalleerd, maar doe je de makkelijke klusjes omtrent het vakwerk zelf.
  • Een plaatselijke monteur: als je een monteur kunt vinden die je vertrouwt en die dicht bij je in de buurt woont heb je tweemaal winst. Ten eerste weet je dat de installatie goed zal gebeuren en ten tweede minimaliseer je de voorrijkosten. Vooral als de klus een aantal dagen in beslag zal nemen, kun je zo toch een flink bedrag in je broekzak steken.