Kunststof kozijnen kopen

Nieuwe kozijnen koop je niet zomaar. Er is erg veel keuze en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Als je voor kunststof kozijnen kiest, heb je in ieder geval al bepaald welk materiaal je wilt gebruiken. Kunststof is een erg goede keuze, omdat het goedkoop is, het isoleert uitstekend, het is veelzijdig, het is duurzaam, volledig recyclebaar en het gaat ruim 50 jaar mee. Daarnaast heeft het nauwelijks onderhoud nodig en kun je dus letterlijk tientallen jaren van je kozijnen gebruik maken en er weinig omkijken naar hebben. De keuze voor kunststof is dus een begin, maar daarna kom je nog voor vele andere mogelijkheden te staan. Hier vind je stapsgewijs aanwijzingen hoe je dit het beste kunt doen en lees je hoe deze stappen invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

De kosten voor kunststof kozijnen

Gemiddeld betaal je per vierkante meter €500 voor een volledig geïnstalleerd kwalitatief kunststof kozijn. Dit is inclusief btw. Laat je enkele kozijnen vervangen, dan kun je voor een paar duizend Euro dus al klaar zijn, maar laat je al je kozijnen vervangen dan lopen de kosten snel op tot meer dan tienduizend Euro. Er zijn factoren die deze prijs beïnvloeden, zoals het soort raam, de uitvoering, het type glas, de extra opties en de leverancier die je kiest en deze bepaal je zelf.

Het soort raam

Nadat je het materiaal voor je kozijn kiest, ga je meestal kijken naar het soort raam dat je erin wilt plaatsen. Theoretisch zijn kozijnen de omlijsting waar een raam in hangt. Als je echter nieuwe kozijnen nodig hebt koop je vaak allebei tegelijk en eigenlijk schaf je dus een raamkozijn aan. De keuze die je maakt wat betreft het soort raam hangt af van de functie van de ruimte waar het raam zich in bevindt, de plaatsing van het raam en de gebruikersvriendelijkheid. Ook je budget kan hierbij een rol spelen. Hier vind je de meest gangbare raamsoorten op een rij.

  • Een vast raam: ben je op zoek naar een raam dat niet open kan en dus geen ventilatie kan bieden? Dan is een vast raam de beste keuze. Deze ramen zijn het goedkoopste, maar moeten dus wel van buiten worden schoongemaakt. Vaak worden vaste ramen daarom op de benedenverdieping geplaatst of boven naast een raam dat wel volledig open kan.
  • Een valraam: valramen worden gekenmerkt doordat ze kiepend open worden gezet. Het scharnier bevindt zich namelijk aan de onderkant. Daarom kunnen deze ramen niet volledig open en zijn ze dan ook geschikt voor situaties waar dit niet praktisch is, maar waar ventilatie wel van belang is. Denk aan de badkamer, of het toilet. Valramen zie je ook vaak in combinatie met vaste ramen om ventilatie te bieden.
  • Een uitzetraam: deze ramen zijn vergelijkbaar met valramen, alleen bevindt het scharnier zich aan de bovenkant waardoor je de onderkant openzet. De toepassingen zijn verder hetzelfde.
  • Een draairaam: draairamen kenmerken zich doordat het scharnier zich aan de zijkant van het raam bevindt. Deze ramen kunnen daardoor volledig open en dit kan zowel naar binnen als naar buiten. Ook kun je kiezen waar je het handvat wilt hebben waardoor je de draairichting bepaalt. Draairamen die naar binnen open kunnen nemen daardoor ruimte weg, maar kunnen makkelijker schoongemaakt worden. Deze worden dan ook vaak op de bovenverdieping geplaatst. Draairamen die naar buiten opengaan nemen geen plek in als ze openstaan, maar kunnen daardoor moeilijker worden schoongemaakt en zijn dan ook op de begane grond de meest gangbare keuze.
  • Een draai-kiepraam: dit type raam is het duurste, omdat deze het meest ingewikkelde mechanisme bevat. Draai-kiepramen kun je zowel draaiend als kiepend openen en zijn dus een combinatie van een draairaam en een valraam. Deze ramen geven je de mogelijkheid de mate van ventilatie te bepalen. Laat je deze op de bovenverdieping plaatsen dan is een naar binnen openend raam het makkelijkste schoon te maken.

De kosten voor de verschillende ramen

Wanneer je een kozijn koopt, kies je vaak één raam, of een combinatie van meerdere. Een draai-kiepraam in combinatie met twee vaste ramen is gangbaar, maar eigenlijk is alles mogelijk. De gemiddelde prijzen inclusief btw en exclusief plaatsing worden gegeven in de volgende tabel, zodat je een idee krijgt van de prijsverschillen.

Soort kunststof raam 60cm x 60cm Prijs
Vast raam €90 – €120
Valraam €150 – €200
Uitzetraam €150 – €200
Draairaam €160 – €225
Draai-kiepraam €175 – €250

De uitvoering

Kunststof is een erg veelzijdig materiaal. Werd het vroeger veel negatief omschreven als plasticachtig en karakterloos, tegenwoordig is hier geen reden meer voor. Je kunt kunststof kozijnen aanschaffen in een verscheidenheid aan kleuren en ook met verschillende combinaties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de kozijnen crème te laten leveren en de omlijsting van de ramen donkerblauw. Voor het toevoegen van kleur betaal je meestal niets en kunststof kozijnen hoeven nooit te worden overgeschilderd. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de uitvoering, want je zit er tientallen jaren aan vast. Naast de kleur kun je kiezen voor een bepaalde uitstraling. Houd je bijvoorbeeld van hout, maar wil je niet de kosten en het onderhoud dat dit materiaal met zich meebrengt, dan kun je kiezen voor een houtlook. Ook de uitstraling van aluminium kan worden nagebootst met een metallic-look. Vaak zijn deze nauwelijks van echt te onderscheiden. Voor een bepaalde look betaal je vaak wel iets meer dan de prijs voor een standaarduitvoering.

Het type glas

Wanneer je nieuwe kozijnen aanschaft, worden de ramen vaak standaard uitgerust met HR++ glas. Dit is een uitstekend isolerend hoogrendementsglas, maar ook hier heb je vaak de optie andere soorten te kiezen. Zo kun je besluiten het glas weg te laten, maar ook een glassoort met een lagere- of juist een hogere isolatiewaarde is mogelijk. Daarnaast zijn er specialiteitglassoorten, zoals veiligheidsglas, zelfreinigend glas of zonwerend glas waar je over na kunt denken. De volgende tabel geeft de kosten weer van verschillende glassoorten per vierkante meter. Zo kun je een inschatting maken van hoeveel je kunt besparen of juist bij moet betalen. De bedragen zijn inclusief btw, maar exclusief plaatsing.

Soort glas Prijs per m2
Dubbel glas €70
HR+ glas €80
HR++ glas €85
HR+++ glas €125
Zonwerend glas €80
Zelfreinigend glas 20 % extra
Veiligheidsglas Vanaf €40

De extra opties

Je hebt nu je raamkozijnen volledig samengesteld en de uitvoering bepaald. Nu kun je nog kiezen voor eventuele extra opties, zoals een bijgeleverde hor, een ingebouwd rolluik of zonwering en ventilatieroosters. Deze opties kosten uiteraard meer, maar vaak is dit goedkoper dan wanneer je ze later afzonderlijk aanschaft en de gebruikersvriendelijkheid van je raam wordt er beter van. In de volgende tabel zie je de gemiddelde prijzen voor deze opties en verschillende leveranciers bieden andere mogelijkheden. De bedragen zijn wederom inclusief btw en worden dus bij de totaalprijs van je kozijn opgeteld.

Extra optie Kosten per eenheid
Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
Zonwering Vanaf €125 per m2
Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
Rolluik Vanaf €100 per m2

De leverancier

Als laatste is het dan nu tijd om de juiste leverancier te vinden voor jouw nieuwe kozijnen. Je weet wat je wilt, alleen er is erg veel keuze en ook een verscheidenheid aan prijzen. Goedkope kozijnen zijn niet altijd slechter, maar de kwaliteit kun je aflezen aan een aantal kenmerken. De isolatiewaarde zal lager zijn, de garantieregeling minder goed of de levensduur is korter. Het is dus zaak de juiste verhouding te vinden tussen prijs, kwaliteit en service. Wil je een bepaalde garantie van de kwaliteit van het raam, dan kun je kijken naar de keurmerken, zoals het KOMO-keurmerk, het VKG-keurmerk en het Politiekeurmerk veilig wonen. Wat betreft de leverancier kun je zoeken naar het BouwGarant-keurmerk en controleren of het installatiebedrijf is aangesloten bij een vakvereniging en dus als erkend wordt aangeduid.

De laatste stap: offertes vergelijken

Heb je een aantal leveranciers gevonden die je aanstaan, dan kun je overgaan tot het opvragen van offertes. Deze vergelijk je op prijs, maar ook op kwaliteit van de producten en de service. Het is erg belangrijk de garantieregeling ook niet te vergeten. Door de offertes naast elkaar te leggen en te bestuderen op alle punten die jij belangrijk vindt, kun je het beste servicepakket kiezen dat binnen jouw specifieke budget valt. Zo kun je binnen de kortste keren genieten van je nieuwe kunststof raamkozijnen.

Zie ook deze site: www.kozijnen-kopen.nl/kunststof voor meer informatie over kunststof kozijnen