Kunststof kozijnen garantie

Vandaag de dag zijn kunststof kozijnen populairder dan ooit. Dat heeft zo zijn redenen. Deze kozijnen hoeven nauwelijks te worden onderhouden, en ze hebben een lange levensduur. Het feit dat je ze niet hoeft te schilderen is de belangrijkste reden die mensen aandragen om kunststof kozijnen aan te schaffen. Toch zal het – zoals met zoveel aankopen – zo zijn dat kunststof kozijnen problemen beginnen te vertonen. In die gevallen is het goed om te weten wanneer je aanspraak kan maken op de garantie.

Kleurechtheid

De meeste kunststof kozijnen worden in een duidelijke RAL kleur opgeleverd. Jij wil uiteraard dat jouw kunststof kozijnen die RAL kleur ook behouden tijdens het gebruik. Kleurechtheid is een aspect waar de leverancier doorgaans garantie op geeft. Een kleurechtheidsgarantie duurt meestal tussen de 2 en 5 jaar. Daarna kunnen de UV stralen de kleur van je kozijnen gaan aantasten. Een leverancier zal hier wel een kanttekening bij maken. Je moet namelijk je kozijnen eigenlijk ieder jaar in de wax zetten. Hiermee breng je opnieuw een beschermende laag aan op je kozijnen. Doe je dit niet, dan zal een leverancier bij verkleuringen moeilijk gaan doen.

Onderdelen

De kozijnen van je huis met de ramen en raamkozijnen zijn dan één geheel bij de aflevering. Toch is er een onderscheid in de garantie op je kunststof kozijnen. Het aantal jaren garantie wat je hebt wisselt sterk.

  • (Buiten)kozijnen. De (buiten) kozijnen zijn het vaste deel van je kunststof kozijnen. Hier krijg je een garantie van 10 tot 20 jaar op.
  • Garantie. De ramen van je kozijnen hebben doorgaans een garantie van 10 jaar. Die garantie heeft te maken met normaal gebruik. Wordt er met een bal tegen de ramen geschoten waardoor deze kapot gaan, dan valt dat uiteraard niet onder de garantie.
  • Hang- en sluitwerk. Het hang- en sluitwerk van je kozijnen heeft het uiteraard het zwaarste te verduren. Hier krijg je dan ook de kortste garantie op. Een garantie van 2 jaar is heel normaal tenzij de leverancier van het hang- en sluitwerk anders heeft bepaald.

Uitzonderingen op de garantie

De garantie die we zojuist beschreven heeft betrekking op wat de leverancier ook wel ‘normaal gebruik’ noemt. Er zijn uiteraard ook uitzonderingen.

  • Achterstallig onderhoud.
    Vuil laten ophopen op je kozijnen zorgt ervoor dat algen en groene aanslag grip krijgen op je kozijnen. Doe je hierna een claim op de garantie, dan kan deze worden afgewezen.
  • Overmacht/vandalisme. Een buurjongen die een bal door de ruit trapt is natuurlijk een situatie waardoor je geen garantie op de ramen kan claimen. Bij vandalisme gaat je garantie dus niet op (als je niet weet wie het gedaan heeft). Bij ongelukken en overmacht kun je beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de andere partij.