Kosten stalen kozijnen

Stalen kozijnen; de kosten en de voordelen
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen, dan zijn de meest gangbare materialen kunststof, hout en aluminium. Toch is er nog een vierde mogelijkheid en dit is staal. Staal werd halverwege de jaren ’60 erg veel gebruikt voor kozijnen, maar vandaag de dag is deze populariteit erg afgenomen. Toch hebben stalen kozijnen een groot aantal voordelen.

De kosten

Vergeleken met de andere materialen is staal erg prijzig. Dit is omdat de kozijnen op maat worden gemaakt en de klus door specialisten moet worden uitgevoerd. In de volgende tabel vind je de prijs per vierkante meter voor stalen kozijnen en ter vergelijking zijn de kosten voor de andere materialen ook toegevoegd. De bedragen zijn inclusief btw, montage en materiaal.

Materiaal Prijs per m2
Staal €1200

De voordelen van staal

De prijs die je betaalt voor stalen kozijnen is dus een duidelijk nadeel, maar er zijn een aantal voordelen die hier tegen opwegen.

  • Staal is erg sterk: staal is sterk genoeg om grote raampartijen te dragen, wat betekent dat de constructie zelf slank kan worden vormgegeven met smalle profielen. Hierdoor heb je minimaal verlies van je uitzicht en is staal erg geschikt al je veel glas wilt plaatsen. De levensduur van stalen kozijnen dan ook minimaal 50 jaar en regelmatig aanzienlijk meer. Daardoor is dit een investering die je waarschijnlijk maar één keer maakt.
  • Staal heeft een unieke uitstraling: doordat staal zo sterk is kun je dus ook met je kozijnen een echte blikvanger creëren in huis. De uitstraling van staal is stoer en robuust en past dus perfect in woningen met een industrieel uiterlijk. Je kunt met smalle profielen en grote glasoppervlakten het gevoel van een fabriekspand nabootsen in je eigen woning. Staal kan dan in verschillende kleuren worden geleverd en qua vormgeving heb je veel vrijheid.
  • Staal heeft weinig onderhoud nodig: het enige dat je moet doen qua onderhoud van stalen kozijnen is ze af en toe afnemen met een doekje en een zacht en vloeibaar reinigingsmiddel. Dit doe je minstens één keer per jaar, of wanneer de kozijnen vuil zijn geworden. Behalve dat heb je er verder dus geen omkijken naar.
  • Staal isoleert goed: in tegenstelling van wat vaak gedacht wordt, zijn er tegenwoordig voldoende technieken beschikbaar waardoor staal ook erg goed isoleert. Dit wordt gedaan door luchtkamers aan te brengen of door het toevoegen van een isolerend materiaal. Combineer je dit met een goed hoogrendementsglas, dan hoeft je woning via de stalen kozijnen dus zeker niet meer warmte te verliezen dan bij de andere materialen het geval is.

Stalen kozijnen worden dus vooral om esthetische redenen gekozen, maar de investering betaalt zich terug door de lange levensduur. Voor een echte blikvanger in huis en een unieke toevoeging aan je interieur laat je je nieuwe kozijnen ontwerpen en vervaardigen van staal.