Kosten schuifraam

Je woning heeft ramen die – als je goed kijkt – bestaan uit meerdere soorten. Je hebt de standaard draai-kiepramen en vaste ramen. Daarnaast heb je ook nog schuiframen. Dit zijn grote ramen die vanaf de 17e eeuw in Frankrijk heel modieus waren. Vandaag de dag zijn schuiframen steeds verder met een opmars bezig. Ze zijn veel in gebruik bij wat kleinere huizen waar mensen graag een handige doorgang naar hun balkon hebben. Ook worden ze vaak gebruikt bij mensen die vensterbanken hebben waar kostbaarheden op staan. Op te voorkomen dat deze moeten worden weggeschoven wanneer het raam open gaat wordt een schuifraam geïnstalleerd.

Geen goedkope keuze

Wanneer je kiest voor een schuifraam in je huis weet je zeker dat je voor redelijk hoge kosten komt te staan. Dat komt door het feit dat het vaak gaat om grote ramen, en daarnaast zit er een heel specifiek hang- en sluitwerk op om het schuifraam inbraak werend te maken. Een schuifraam is dan ook een keuze die je weloverwogen maakt. Een schuifraam zal je – inclusief de montage – tussen 2000 en 3600 euro kosten.

Hoe je zelf de prijs bepaalt

Hoeveel je betaalt voor een schuifraam heb je voor een heel groot gedeelte zelf in de hand. We hebben voor je op een rijtje gezet hoe jij zelf de prijs van een schuifraam bepaalt.

  • Hoe groot wil jij dat je schuifraam is? Kies je voor een schuifraam wat je gewoon als venster gebruikt waarbij je de bovenkant van je raam of de onderkant van je raam vrij kan krijgen om iets van binnen naar buiten door te geven, dan zullen de kosten meevallen. Een dergelijk raam heeft afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van een normaal raam. Je bent dan de prijs kwijt die tegen de ondergrens aan zit. Kies je echter voor een groot schuifraam wat een doorgang is naar je balkon toe, dan zal je een prijs kwijt zijn die tegen de bovengrens aan zit.
  • Welk hang- en sluitwerk kies je? Een schuifraam wordt altijd uitgevoerd met inbraak werend hang- en sluitwerk. De mate waarin je raam is beveiligd bepaalt de prijs. Het is uiteraard heel verstandig om op dit gebied niet te beknibbelen. Liever wat meer betalen en in een veilig huis wonen.
  • Welk materiaal kies je? Een schuifraam kan je kiezen in meerdere materialen. Hout is nog altijd de klassieker. Dit materiaal is niet het goedkoopste maar wel het meest onderhoudsintensief. Je zal een houten schuifraam eens in de 5 tot 7 jaar moeten schilderen. Een schuifraam van kunststof zal doorgaans minstens net zo mooi zijn. Dit schuifraam is een stuk voordeliger dan hout, en is veel eenvoudiger in het onderhoud. Een aluminium schuifraam is het duurste. Het geeft je huis een moderne look en is nagenoeg onderhoudsarm.