Klapraam

De ramen in je huis vormen een complex geheel. Over het algemeen lijkt het op één combinatie van ruiten. Als je gaat kijken zie je de diversiteit. Ramen zijn er in allerlei soorten en maten. Een daarvan is het klapraam. Een klapraam neemt vaak maar een heel klein stukje van het geheel in, we zullen het voor je toelichten.

Wat is de functie van een klapraam?

Een klapraam is over het algemeen een klein raam. Het zit op een plek waar je snel een raampje open wil zetten zonder dat er gelijk al teveel buitenlucht naar binnen komt. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan een klapraam in een toilet of in een badkamer. Een klapraam is vaak een onderdeel van een groter raam. Een bovenvenster is ook een soort klapraam. Bovenvensters vind je boven de grote draai-kiep ramen of boven vaste ramen. Ze hebben als functie om te ventileren in je huis.

Hoe sluit een klapraam?

Een klapraam is een redelijk risico wanneer het aankomt op gelegenheidsdieven. Insluipers zullen altijd op zoek gaan naar een klapraam wat groot genoeg is om een persoon door te laten. In veel gevallen bij oude huizen kan dit ook omdat de klapramen nauwelijks beveiliging hebben. Een klapraam wat je met een uitzethendel onderaan vastzet is redelijk gemakkelijk van buitenaf te openen. Een veilige – en eveneens oude – manier om een klapraam te openen is de steunbalk die je aan de buitenkant van het klapraam aantreft. Die barrière stang voorkomt dat het raam al te ver kan worden geopend en hij voorkomt dus ook dan ongewenst bezoek jouw huis kan betreden.

Een klapraam vervangen

Heeft jouw huis één of meer klapramen en wil je die gaan vervangen, dan zal je goed moeten kijken naar wat er zoal te krijgen is. Bij de leverancier of de slotenspecialist kan men je alles vertellen over de diverse soorten sluitingen die er voor een klapraam mogelijk zijn. Wil je een klapraam vervangen maar wil je daar geen raam voor in de plaats hebben, dan kan je ervoor kiezen om een bovenlicht oftewel een (houten) paneel te monteren. Hier valt ook iets beter veiligheidshang en sluitwerk in te bevestigen. Wil jij je klapraam extra beveiligen omdat je vreest voor inbrekers, dan kan je het beste alsnog een barrière stang laten aanbrengen of een grendel met sleutel laten aanbrengen. Je wil het inbrekers immers niet te makkelijk maken.