Isolatiewaarde

Het klimaat is aan het veranderen. Ons gedrag als consument is daar debet aan. De CO2 uitstoot van woningen moet dan ook drastisch omlaag worden gebracht. Om dit te doen worden we aangespoord door de overheid om steeds verder isolerende maatregelen te treffen in ons huis. Een maatregel die niet echt heel bekend is, maar die wel heel doeltreffend werkt, is isolatie via kozijnen. We zullen wat meer informatie geven over de isolatiewaarde van kozijnen.

Kozijnen die isoleren, hoe kan dat?

Het materiaal waar kozijnen van worden gemaakt is bepalend voor de isolatiewaarde van je huis. Feit is dat een goede isolatie al begint met een kozijn wat goed aansluit in je huis. Oude houten kozijnen gaan werken waardoor ze gaan wijken van je gevel. In die gevallen is het sowieso goed om nieuwe kozijnen te plaatsen. Nieuwe kozijnen komen met isolatieglas erin. De bouwnorm is tegenwoordig HR++. Dit is een isolatievorm die je met een jaar of 7 terug verdient. We hebben gekeken naar de diverse materialen die er zijn voor kozijnen en de bijbehorende isolatiewaarde.

Hoe hoger de waarde, hoe slechter de isolatie

De isolatiewaarde wordt aangegeven met U. Dit staat voor de hoeveelheid warmte die wordt aangetroffen aan de buitenkant van een kozijn wanneer er binnen wordt gestookt. Hoe hoger de U waarde is, des te lager is dus de isolatie waarde van een kozijn.

Houten kozijnen

De meest gekozen soort kozijnen is nog altijd hout. Een houten kozijn heeft helaas ook de slechtste isolatiewaarde. Dit komt doordat het materiaal enigszins poreus kan zijn en de aanhechting met het glas niet gelijkmatig is. De isolatiewaarde van een houten kozijn is wanneer er HR ++ glas is geplaatst U 2.4. Dit is de hoogst waargenomen waarde maar het is nog altijd binnen de gestelde bouwnorm.

Kunststof kozijnen

De goedkoopste soort kozijnen die verkrijgbaar is, is het kunststof kozijn. Dit kozijn heeft een naadloos strakke aansluiting op de muur en op het raam en het is ongevoelig voor werking. Een kunststof kozijn heeft een isolatiewaarde van U 1.0 tot U 0.8. Die laatste waarde wordt gehaald in zogeheten passieve huizen.

Aluminium kozijnen

De duurste kozijnen die er te koop zijn, zijn gemaakt van aluminium. Deze kozijnen hebben een gemiddelde isolatiewaarde die ligt tussen 1.8 en 2.7. Er kan een thermische brug worden aangelegd tussen glas en kozijn waardoor de waarde tegen de lage kant zal zitten.