Houten kozijnen kopen

Ben je van plan houten kozijnen aan te schaffen, dan houd je waarschijnlijk van een authentiek uiterlijk en natuurlijke materialen. Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling en creëert een warme sfeer. Hout is ook één van de opties die je hebt als je nieuwe kozijnen koopt, maar kunststof en aluminium worden ook vaak gekozen. Kies je voor hout, dan zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Hardhout of zachthout

Kozijnen kun je vaak kiezen in een hardhout of zachthout uitvoering. Veel voorkomende soorten hardhout zijn Afzelia, Meranti en Marbau en zachthout is vaak Grenen, Vuren of Lariks. Er is een groot verschil tussen de twee opties. Zachthout heeft een levensduur van ongeveer 15 tot 25 jaar en is aanzienlijk vochtgevoeliger. Daarom is zachthout goedkoper, maar eigenlijk niet geschikt voor kozijnen aan de buitenkant van je woning. Hardhout is duurder, maar veel beter opgewassen tegen de verschillende weersomstandigheden. Hardhout kan wel 75 jaar meegaan en is daarom een stuk aantrekkelijker voor gebruik in kozijnen. Wil je lang van je houten kozijnen gebruik maken, dan kun je dus veel beter voor een hardhout kiezen.

Het onderhoud

Het grote nadeel van hout is dat het regelmatig en ook goed onderhouden moet worden om een zo lang mogelijke levensduur te krijgen. Hout moet daarom regelmatig worden geverfd en bij zachthout wordt aangeraden dit elke 2 jaar te doen en bij hardhout elke 5 jaar. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook de kosten voor een professionele schilder betalen. Hoe dan ook, doe je dit niet goed, dan kan vocht de kozijnen binnendringen, hier rot en schimmel veroorzaken en uiteindelijk onherstelbare schade aanrichten. Voor sommige mensen die van verandering houden af en toe kan dit ook een voordeel zijn. Zo krijg je de kans om de kozijnen van je woning elke zoveel jaar te voorzien van een nieuwe kleur en een fris uiterlijk.

De prijs

Hout is niet het goedkoopste materiaal voor kozijnen dat op de markt is. Kunststof is goedkoper en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt rekenen op een gemiddelde prijs van €650 per vierkante meter voor een houten kozijn. Vergeleken met kunststof is dit €150 duurder. Het duurste gangbare materiaal is echter aluminium, waarvoor je €1000 per vierkante meter betaalt.

Een goedkoper alternatief

Wil je wel graag de uitstraling van hout, maar niet de lasten, dan kun je overwegen kunststof kozijnen aan te schaffen met een houtlook. Deze zijn tegenwoordig nauwelijks nog van echt te onderscheiden, maar isoleren beter, zijn goedkoper en hoeven nooit te worden overgeschilderd. Voor kunststof kozijnen betaal €500 per vierkante meter en iets meer als je voor een houtlook gaat. Je bespaart naast de totaalprijs ook aanzienlijk op de onderhoudskosten, waardoor je dus ook na de plaatsing geld bespaart.