Kosten houten kozijnen

Als je kozijnen hebt die vervangen moeten worden, dan ben je vast geïnteresseerd naar de kosten die hierbij komen kijken. Eén van de bepalende factoren voor de prijs is het materiaal en hout is een erg populaire optie. Dat komt door de karakteristieke en warme uitstraling, waardoor houten kozijnen uitermate goed passen op oudere woningen. Ook als je een gedeelte van je kozijnen wilt laten vervangen en je wilt dat deze aansluiten bij de rest van je houten kozijnen, kun je beter hetzelfde materiaal kiezen. Hier lees je alles over de kosten die hiermee gepaard gaan.

De prijsopbouw

Als eerste is het goed om te kijken waaruit de totaalprijs is opgebouwd. Dan krijg je een beter idee van hoe deze wordt samengesteld, maar kun je ook constateren waar de beste besparingen kunnen worden gemaakt. In het geval van houten kozijnen wordt de uiteindelijke prijs voor het grootste gedeelte opgemaakt uit materiaalkosten. Dit ligt rond de 55 procent. Daarnaast zijn er de arbeidskosten voor het installeren van het kozijn en deze nemen 38 procent van de totale kosten in beslag. De laatste 7 procent bestaat uit afvoerkosten (5 procent) en voorrijkosten (2 procent). De beste besparing kun je dus maken bij het materiaal en dit doe je door te vergelijken wat de verschillende leveranciers jou te bieden hebben. Je kunt 45 procent besparen door de kozijnen zelf te installeren. Overweeg je dit, dan moet je er wel rekening mee houden dat dit een zeer precieze en ingewikkelde klus is die niet is weggelegd voor mensen met beperkte doe-het-zelf ervaring. Het volgende diagram geeft deze prijsopbouw nogmaals weer, in grafische vorm.

Factoren die deze prijs beïnvloeden

De gemiddelde prijs die je betaalt voor het laten vervangen van je kozijnen voor houten kozijnen wordt bepaald door een groot aantal factoren. Zo is er de kwaliteit van de kozijnen en van de leverancier, het soort raam, het soort glas en extra uitbreidingen waar je voor kunt kiezen. Onder kozijnen verstaan we hier de omlijsting, maar inclusief het raam dus het bewegende deel. Zo worden ze ook vaak aangeboden. Eigenlijk hebben we het hier dus over raamkozijnen. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer voor houten raamkozijnen, inclusief installatie en btw.

Soort kozijn Prijs per vierkante meter
Houten kozijn €650

Deze prijs kun je positief of negatief beïnvloeden door de volgende keuzes te maken.

 • Kwaliteit: zoals bij zo veel producten het geval is, betaal je ook bij houten kozijnen meer voor kwaliteit. In het geval van hout is dit een belangrijk punt, omdat dit materiaal gevoelig is voor vocht en weersomstandigheden. Een kwalitatief goed kozijn zal dan ook van een betere houtsoort gemaakt zijn en tientallen jaren langer meegaan. Helaas is de prijs hier niet altijd een indicatie van en kun je beter kijken naar keurmerken, zoals het KOMO-keurmerk, het Politiekeurmerk Veilig Wonen, het FSC-keurmerk en het SKG-keurmerk. Als je zekerheid wilt over het vakmanschap van het installatiebedrijf, kun je een erkend bedrijf inhuren. Deze worden regelmatig getest door een vakvereniging op kwaliteit, service, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Hier betaal je uiteraard wel meer voor.
 • Het soort hout: in het geval van houten kozijnen heb je vaak de keuze tussen hardhout (Merbau, Meranti, Afzelia) en zachthout (Grenen, Lariks, Vuren). Hardhout is aanzienlijk duurder, maar als je er goed voor zorgt kan dit 40 tot 75 jaar meegaan. Zachthout is dus in eerste instantie een stuk goedkoper, maar gaat maar 25 jaar lang mee. Vaak wordt voor hardhout gekozen als de kozijnen zich aan de buitenkant bevinden. Aan de binnenkant zijn beide opties mogelijk. Het verschil in prijs ligt tussen de €10 en €50 per kozijn.
 • Het soort glas: de meeste kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas. Dit is een erg goed isolerend glas en samen met de kozijnen laten ze dan ook weinig warmte door. Je hebt echter de keuze uit meerdere glassoorten, zoals een beter- of een slechter isolerend glas, veiligheidsglas, zelfreinigend glas of zonwerend glas. Hier zijn uiteraard ook kosten aan verbonden. De volgende tabel geeft ter indicatie de prijzen van een aantal glassoorten weer, inclusief btw en exclusief plaatsing.
  Soort glas Prijs per m2
  Dubbel glas €70
  HR+ glas €80
  HR++ glas €85
  HR+++ glas €125
  Zonwerend glas €80
  Zelfreinigend glas 20 % extra
  Veiligheidsglas Vanaf €40
 • Eventuele extra opties: als laatste heb je de mogelijkheid je kozijnen uit te breiden met allerlei extra opties die het gebruikersgemak bevorderen. Denk hierbij aan ventilatieroosters, horren, zonwering, rolluiken en de toevoeging van een bepaalde kleur. Hiervoor betaal je uiteraard meer, maar vaak is dit minder duur dan wanneer je deze later apart aanschaft. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de kosten, inclusief btw.
  Extra optie Kosten per eenheid
  Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
  Zonwering Vanaf €125 per m2
  Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
  Rolluik Vanaf €100 per m2
  Kozijnen laten verven €25 – €75 per kozijn

De verschillende raamsoorten

Gemiddeld betaal je dus €650 voor een houten raamkozijn van een vierkante meter. Naast bovengenoemde keuzes, kun je ook bepalen welke soort ramen je zou willen hebben. De meest gangbare ramen zijn vaste ramen, valramen, uitzetramen, draairamen en draai-kiepramen. Het verschil zit hem in de manier waarop de ramen openen. Hierdoor zijn sommige types beter geschikt voor bepaalde situaties dan andere.

 • Vaste ramen: vaste ramen kunnen niet open en bieden daardoor geen mogelijkheid tot ventilatie. Vaste ramen worden daarom vaak gekozen in combinatie met ramen die wel open kunnen en op de begane grond, omdat ze anders lastig schoon te maken zijn.
 • Valramen en uitzetramen: deze twee raamsoorten worden opengezet door gekiept te worden; de scharnieren bevinden zich namelijk aan de bovenkant (uitzetraam) of aan de onderkant (valraam). Deze ramen zijn vooral handig in gevallen waar een open raam niet praktisch is (toilet, badkamer), of om ventilatie te bieden in combinatie met een vast raam.
 • Draairamen: bij draairamen zitten de scharnieren aan de zijkant zodat deze helemaal kunnen worden opengezet. Dit geeft de beste ventilatie. Je kunt kiezen een draairaam dat naar binnen opengaat op de bovenverdieping, zodat je deze makkelijk kunt schoonmaken. Op de benedenverdieping kun je een draairaam kiezen die naar buiten opengaat, zodat deze dan geen extra ruimte inneemt.
 • Draai-kiepramen: dit raamsoort is een combinatie van een draairaam en een valraam. Je kunt hem op twee manieren openen en omdat dit mechanisme ingewikkeld is, betaal je hier het meeste voor. Hierdoor heb je de keuze over hoe ver je het raam open wilt zetten en kun je deze nog steeds makkelijk schoonhouden.

De kosten per raamsoort

In de volgende tabel vind je enkele voorbeelden van de prijzen voor de verschillende soorten ramen die je kunt kiezen bij je houten kozijnen, inclusief btw en exclusief plaatsing. Het is mogelijk deze apart te bestellen of een combinatie te maken, van bijvoorbeeld twee vaste ramen en één valraam. Uit bovenstaande prijsopbouw is gebleken dat dit 55 procent inneemt van de totaalprijs. De prijs die je betaalt inclusief installatie is dus nagenoeg dubbel.

Soort houten raam 1m x 1m Prijs
Vast raam €250 – €300
Valraam €300 – €350
Uitzetraam €300 – €350
Draairaam €325 – €375
Draai-kiepraam €375 – €425

Enkele prijsvoorbeelden

Uit bovenstaande informatie is het mogelijk een aantal voorbeelden te geven van wat je kunt betalen in bepaalde situaties.

 • De goedkoopste optie: je hebt al houten kozijnen en je wilt een gedeelte vervangen voor nieuwe houten kozijnen, dan ben je voor drie vierkante meter ongeveer €2000 kwijt.
 • Nieuwe houten kozijnen voor je appartement: als je de kozijnen van je appartement wilt vervangen, dan betaal je voor een raamoppervlak van 15 vierkante meter ongeveer €10.000.
 • De meest luxe optie: het gemiddelde raamoppervlak van vrijstaande woningen is 50 vierkante meter. Laat je dit allemaal vervangen door houten kozijnen, inclusief een aantal verschillende ramen en extra opties, dan kun je rekenen op een totaalprijs van zeker €33.500.

De voor- en nadelen van houten kozijnen

Een groot voordeel verbonden met houten kozijnen is de uitstraling. De warme en karakteristieke sfeer van hout is moeilijk na te bootsen en veel mensen die dit eenmaal hebben gekozen willen ook niet meer terug. Daarnaast is hout niet al te duur (alleen kunststof is goedkoper) en is het toch een natuurlijk en kwalitatief materiaal dat sterk is en ook goed isoleert. Een groot nadeel van hout is dat het goed onderhouden moet worden en minstens elke 5 jaar een nieuwe verflaag nodig heeft. Voor eenieder die graag de handen uit de mouwen steekt kan dit ook als een voordeel worden gezien, omdat het je de kans biedt regelmatig het uiterlijk van je woning te veranderen. De levensduur van zachthout is vergeleken met andere materialen erg kort.

Enkele bespaartips

Al met al zal je toch een investering moeten maken, vooral als het aantal vierkante meters oploopt. Hier vind je enkele tips waarmee je de kosten zo laag mogelijk houdt.

 • Goed onderhoud: hoe langer de levensduur, hoe minder snel de kozijnen moeten worden vervangen. Hoe beter je ze onderhoud, hoe minder snel je hiervoor een nieuwe investering moet doen en hoe kleiner kans op defecten. Daarom is goed onderhoud niet alleen essentieel voor de levensduur, maar ook voor de totale uitgaven die je zal hebben omtrent je houten kozijnen.
 • Offertes vergelijken: aangezien de materialen 55 procent innemen van de totaalprijs kun je vaak aanzienlijk besparen door verschillende offertes te vergelijken van een aantal leveranciers. Zo kun je niet alleen de beste prijs vinden, maar ook het beste servicepakket, inclusief installatie, garantie en nazorg.