Hor

Ons land kent een grillig klimaat. Een van de kenmerken van het huidige klimaat is het feit dat het in de winter niet echt koud wordt. Dit is heel vervelend, want vliegend ongedierte kan op die manier een ware plaag worden. In de zomer kan je dan niet rustig binnen zitten zonder dat je wordt geterroriseerd door muggen, wespen en vliegen. Om jezelf en je huisgenoten te beschermen tegen ongedierte binnenshuis is het heel verstandig om horren te plaatsen in je woning.

Welke soorten horren zijn er?

Wanneer jij je gaat verdiepen in de aanschaf van een hor kom je er al snel achter dat er heel veel keuzemogelijkheden zijn. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

  • Plissédeur. Het meeste ongedierte komt je huis binnen gefladderd via de deur. Die staat in de zomermaanden immers het meeste open. Een goede manier om je deur te voorzien van een hor is een plissédeur. Dit is een systeem wat in een lange rail loopt. De deur zit aan één kant in een cassette verborgen. Je trekt de deur open en dicht in de rail en de plissédeur vouwt zich daarbij in en uit als een harmonica.
  • Inzethor. Een inzethor is een systeem waarbij het gaas van de hor op maat van je raam is gemaakt. Aan de zijkant van het gaas zit een frame en met magneten kan je de inzethor vervolgens aan het kozijn bevestigen wanneer het nodig is. Dit systeem is één van de voordeligste systemen.
  • Raamrolhor. Wil jij niet de hele zomer tegen een hor aan kijken, dan kan je kiezen voor een raamrolhor. Bij dit systeem zit er een rol in een cassette bovenin je raam. Je trekt de raamrolhor in een rail naar beneden toe. Daarna zit de raamrolhor over je hele raam heen.
  • Lamellengordijn. De goedkoopste manier om een deur te voorzien van een hor is een lamellengordijn. Hierbij hangen er aan een lange rail 4 tot 6 strips naar beneden. De strips zijn gemaakt van horrengaas. Een lamellengordijn is er in de uitvoering waarbij de lamellen een vaste plek hebben. Daarnaast zijn ze er in de uitvoering waarbij je de lamellen naar één of twee zijkanten kan schuiven om een vrije doorgang te creëren.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Heb je een hor gekocht die op maat is gemaakt voor jouw huis, dan is het heel verstandig om die door de leverancier te laten plaatsen. Gaat het echter om een confectie product, dan is dit bij uitstek geschikt om zelf te plaatsen.