Draai- en kiepraam

Een woning heeft doorgaans meerdere soorten kozijnen en ramen. De ramen in een huis zijn erop gericht om het wooncomfort zoveel mogelijk te verhogen. Een raam wat er redelijk recent is bijgekomen en wat veel wooncomfort biedt is het draai- en kiepraam. Dit is een raam met een specifiek mechanisme waardoor het meerdere kanten uit kan. Het raam kan open draaien in één stand, en wanneer de hendel op het raam wordt omgezet verandert het raam in een kiepraam.  We zullen de functies verder toelichten.

Een draairaam voor het grote werk

Even een raam open zetten. We doen het eigenlijk vrijwel dagelijks. Een draai- en kiepraam is hier ideaal voor. De draairaam functie gebruik je voor het grote werk. Je wil bijvoorbeeld je beddengoed luchten of je wil snel de baklucht uit je huis verwijderen. Een draairaam kan met een uitzetter worden vastgezet in een bepaalde stand. Door het mechanisme is een draairaam redelijk veilig zolang je thuis bent. Wanneer je echter weg gaat zal je eraan moeten denken dat je het draairaam sluit.

Een kiepraam voor het luchten

Wil jij je woning luchten, dan zal je daar doorgaans maar een heel klein raampje voor hoeven open te zetten. Wanneer jouw woning niet voorzien is van bovenlichten zal je een raam open moeten kiepen in dit geval. Het draairaam wordt met één beweging van de hendel een kiepraam. Dit zal ervoor zorgen dat je frisse lucht binnen krijgt in je woning maar dat er toch geen ramen wagenwijd open staan. Ga je even van huis, dan zou je een kiepraam kunnen sluiten. Dit is echter niet per definitie nodig. Een kiepraam kan je gerust open laten staan.

Een draai- en kiepraam in uitvoeringen

Kies je en draai- en kiepraam, dan zal je dit doorgaans doen in combinatie met nieuw glas. De meeste mensen kiezen voor een draai- en kiepraam op het moment dat ze andere kozijnen nodig hebben. We hebben de soorten voor je op een rijtje gezet.

  • Een houten draai- en kiepraam.
    Kies je voor hout, dan weet je zeker dat je onderhoud zal moeten plegen aan je raam. Je krijgt er echter een mooi natuurlijk ogend raam voor terug.
  • Een kunststof draai- en kiepraam.
    Kiezen voor een kunststof draai- en kiepraam wil zeggen dat je weinig onderhoud aan je ramen zal hebben. Een paar keer per jaar een nat doekje over het raam halen is genoeg
  • Een aluminium draai- en kiepraam.
    Wil jij nagenoeg geen onderhoud aan je raam, en wil je daarnaast een modern raam, dan kies je voor aluminium. Dit materiaal geeft een moderne uitstraling aan je huis.