Deurkozijn

De inrichting van een huis is een redelijk complex iets. Sommige onderdelen van je huis zijn zo vanzelfsprekend dat je ze haast niet ziet. Eén van die zaken is het deurkozijn. Een deurkozijn is het raamwerk wat tussen de muur van je huis en de deur in zit. De scharnieren van je deur zitten in het deurkozijn verwerkt. Daardoor is een deurkozijn een zaak in je huis waar nogal wat druk op staat. Een deur wordt immers overdag heel wat keren geopend en gesloten.

Waar je aan moet denken bij deuren vervangen?

Op het moment dat jij je huis een heel nieuwe look wil gaan geven is de keuze om de deuren te vervangen al heel snel gemaakt. Nieuwe deuren geven immers een heel mooi fris uiterlijk aan een huis. Je kan echter dat hele resultaat en al het werk wat komt kijken bij het vervangen van je deuren teniet doen door de deurkozijnen te laten zitten in hun sponningen. Ga je deuren vervangen, kijk dan dus ook gelijk of de deurkozijnen nog goed zijn. Verouderde deurkozijnen met los zittende scharnieren zijn een ergernis voor woningbezitters. Je zou toch niet willen dat de metamorfose van je huis niet compleet is.

Materialen voor deurkozijnen

Deurkozijnen worden geleverd in allerlei materialen. Het meest bekende materiaal is nog altijd hout. Hout heeft als heel groot voordeel dat je het gemakkelijk kan bewerken. Heeft de deur werkzaamheden of onderhoud nodig, dan kan je dat heel eenvoudig uitvoeren wanneer je een houten deurkozijn hebt.

Heb je echter aluminium – een materiaal wat vaak wordt gekozen omdat het steviger is dan hout – dan heb je een groter probleem wanneer er bijvoorbeeld een deur schuin hangt. Het aluminium kozijn maakt het moeilijker om de deur weer goed terug te hangen. Ook worden aluminium kozijnen na verloop van een aantal jaren smoezelig. Ze zijn dan lastig weer terug op kleur te krijgen. Deurkozijnen van hout kennen dit probleem niet.

Deurkozijn vervangen

Moet jij je deurkozijn gaan vervangen maar weet je nog niet of je er dan weer een deur voor in de plaats wil, dan is het handig om een toog te overwegen. Een toog maakt je huis een stuk meer open en geeft een ruimtelijker beeld. Een toog kan je kant en klaar in mdf delen kopen bij de bouwmarkt. Voor ongeveer honderd euro geef jij je deurkozijn een heel ander aangezicht.