Dakraam

Je eigen huis is een kostbaar bezit. Het is veel woningbezitters – en waarschijnlijk ook jou – een doorn in het oog dat je niet alle ruimtes in je huis even intensief kan gebruiken. Een van die ruimtes die vooral wordt gebruikt om rommel op te slaan is je zolder. Dat is eigenlijk heel erg zonde, want een zolder is te mooi om als opslag te worden gebruikt. Wil jij je zolder als slaapkamer of voor een ander doel kunnen gebruiken, dan zal je moeten zorgen dat er daglicht binnen kan komen. Met een dakraam kan je dit bereiken.

Een tuimelraam

Het bekendste zolderraam is het tuimelraam. Dit is een raam wat in het midden links en rechts een schroef heeft zitten. Hierdoor kan het raam ronddraaien waardoor je het open kan zetten in de gewenste stand. Een tuimelraam is zo gemaakt dat je het gemakkelijk kan schoonmaken. Het is echter niet zo’n handig raam als je er zonwering in wil aanbrengen. Dat moet met een speciaal rolgordijn wat in een cassette bovenaan het raam zit en via rails in de zijkant sluit.

Een klapraam

Een klapraam ken je vanuit je huis op de begane grond. Er zijn echter ook klapramen die je kan gebruiken op je zolder. Met één of meerdere klapramen naast elkaar creëer je een dak waar genoeg licht door heen kan komen. Een klapraam is er in diverse hoogtes. Een hoogte van één meter tot 1,50 meter is het gebruikelijkste.

Een designraam

Je kan natuurlijk kiezen voor een normaal dakraam, maar er is niets wat je tegenhoudt om jouw huis een meer futuristisch uiterlijk te geven met een designraam. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor ramen in de vorm van patrijspoorten. Een mooie manier om een slaapkamer onder een schuin dak sfeervol te maken of om een nokverhoging te voorzien van de juiste ramen en belichting.

Plaatsen van een dakraam

Een dakraam plaatsen lijkt geen heel lastige klus. Toch is het wellicht praktisch om dit werk uit te besteden. Je moet immers een gat in je dak maken en dat gat moet na het plaatsen van het dakraam ook weer goed worden afgewerkt. Zou je dit niet doen, dan loop je een heel groot risico dat je lekkage krijgt op je zolder. En zeg nou zelf, dat is toch heel ongewenst wanneer je net zoveel werk hebt gedaan om je zolder bewoonbaar te maken.