Dakkapel

Je eigen woning is een plek die je het liefste zo intensief mogelijk gebruikt. Toch zijn er altijd ruimtes in je huis die enkel als opslag dienen. Dit is verspilling want een woonruimte maken in deze ruimtes is doorgaans heel gemakkelijk mogelijk. Een goed voorbeeld hiervan is de zolder. Met een simpele dakkapel kan je jouw zolder verbouwen tot een bewoonbare ruimte. We hebben voor je gekeken naar de diverse soorten dakkapellen en de voordelen hiervan.  We keken ook naar de aandachtspunten.

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is de meest gekozen vorm. Dat is niet zo heel vreemd, want het is een keuze die nogal wat voordeel biedt. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Gemakkelijk te plaatsen.
  Een kunststof dakkapel is redelijk eenvoudig te plaatsen. Het is een dakkapel die licht van gewicht is. Er hoeven dus geen loodzware onderdelen naar je dak te worden getild.
 • Niet van hout te onderscheiden.
  Een kunststof dakkapel is niet langer het kille plaatwerk wat je kent van vroeger. Een kunststof dakkapel kan voorzien zijn van een houtnerf of een houtprint waardoor het materiaal authentiek overkomt. Je hebt dus wel de lusten, maar niet de lasten van hout.
 • Een kunststof dakkapel is prefab aan te leveren.
  Een kunststof dakkapel kan in één of in twee delen prefab worden aangeleverd. Daardoor gaat het plaatsen sneller dan bij een houten dakkapel.
 • Goedkoper.
  Het materiaal van een kunststof dakkapel is goedkoper dan dat van een houten dakkapel . De levensduur is echter langer, en het onderhoud is goedkoper.

Houten dakkapel

Ondanks de opmars van de kunststof dakkapel is de houten dakkapel nog altijd mateloos populair. We hebben een paar van de voordelen op een rijtje gezet.

 • Authentiek uiterlijk.
  Een houten dakkapel heeft een heel authentiek uiterlijk. Het materiaal is gemakkelijk te verwerken en je kan jouw dakkapel een persoonlijke touch geven.
 • Geschikt voor maatwerk.
  Een kunststof dakkapel is een confectie dakkapel. Wil je echt maatwerk en heb je afwijkende maten of een afwijkende uitvoering in je hoofd, dan is een houten dakkapel een beter alternatief.
 • Uiterlijk aanpassen.
  Een houten dakkapel kan je gemakkelijker van een nieuwe kleur voorzien dan een kunststof dakkapel. Ga jij je huis opknappen en overschilderen, dan is een houten dakkapel een betere keuze omdat je gelijk de dakkapel kan mee schilderen.

Punt van aandacht

Laat de dakkapel aftimmeren: want veel dakkapellen die worden aangeleverd gaan op den duur lekken. De reden hiervan is dat de dakkapel niet goed is afgetimmerd. Wil jij lang genieten van je dakkapel, laat hem dan naar binnen aftimmeren.