Arbeidskosten

Stel, je hebt al een aantal kozijnen en je wilt ze laten installeren. Vaak worden nieuwe kozijnen aangeboden inclusief de installatie en de nazorg, maar dit is niet noodzakelijk. Sommige mensen installeren de kozijnen liever zelf of gebruiken hier een plaatselijke klusjesman voor. Onder kozijnen wordt verstaan de omlijsting dat zich om het raam, dus het bewegende deel, bevindt. Vaak wordt deze term echter ook gebruikt voor het geheel, dus de omlijsting, het raam en het glas. Een andere aanduiding is ook wel raamkozijn of venster. Hier bespreken we het gehele raamkozijn, omdat deze vaak aan één stuk worden geleverd. Lees verder over alle kosten die bij het installeren van jouw raamkozijnen kunnen komen kijken.

De kostenopbouw

Aangezien je de kozijnen al in je bezit hebt, bestaat de kostenopbouw voor het laten installeren van deze kozijnen voornamelijk uit arbeidsloon. Dit neemt gemiddeld 93 procent in beslag. Daarnaast vragen veel bedrijven ook een bijdrage voor het afvoeren van de oude kozijnen. Deze worden dan naar een stortplaats gebracht waar ze kunnen worden verwerkt en gerecycled. Dit neemt gemiddeld 5 procent in van de totaalprijs. De overige 2 procent gaat naar de voorrijkosten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de beste manier om te besparen op de totale installatiekosten is door het zelf te doen. Hierover kun je beneden meer lezen. Het volgende diagram geeft deze kostenopbouw grafisch weer.

Factoren die invloed hebben op de totaalprijs

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor het installeren van je raamkozijn wordt bepaald door een aantal factoren. Als regel wordt vaak genomen dat de installatiekosten min of meer gelijk zijn aan de waarde van de kozijnen zelf. Hier vind je de grootste bijdragers op een rijtje.

  • Kwantiteit: het is vanzelfsprekend dat je meer betaalt voor het installeren van al je kozijnen dan wanneer je slechts een gedeelte laat vervangen. De prijs wordt vaak bepaald door het aantal vierkante meters. Deze gemiddelde prijs gaat echter vaak wel naar beneden als je een grotere klus kunt aanbieden; de vakman kan dan immers effectiever te werk gaan. Heb je meerdere werkzaamheden, dan kun je deze dus het beste tegelijkertijd aanbieden, zodat je uiteindelijk het minste betaalt.
  • De kwaliteit: daarnaast is er de kwaliteit van het installatiebedrijf dat je besluit in te huren. Wil je hier zekerheid over, dan kun je meer betalen en een erkend installatiebedrijf inhuren. Deze zijn lid van een vakvereniging en worden regelmatig gecontroleerd op kwaliteit, service, vakmanschap, veiligheid en betrouwbaarheid. Ook worden ze op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen in hun vakgebied en worden vaak betere garantieregelingen aangeboden. Kies je voor een bedrijf dat niet erkend is, dan betaal je minder, maar heb je dus geen garantie dat dit ook daadwerkelijk goed zal gebeuren. Je kunt dan overgaan tot het lezen van klantenrecensies en eventueel vragen bij vrienden, familie en kennissen of ze ervaring hebben met dit bedrijf.
  • De omvang van de ramen, de plaatsing van het raam en het soort raam: hoe groter het raam, hoe meer je betaalt voor de installatie ervan. Dit is namelijk arbeidsintensiever. Als de monteur moet werken op een plek die moeilijk bereikbaar is, kan deze ook hogere kosten in rekening brengen. Daarnaast betaal je minder voor het installeren van een vast raam dan voor het installeren van een ingewikkelder draai-kiepraam. De prijs die je betaalt voor jouw klus wordt van tevoren afgesproken aan de hand van deze drie factoren. Als leidraad kun je de marktwaarde van het raam aannemen, de kosten voor de installatie zijn bijna gelijk aan de prijs die je voor de ramen betaalt.
  • Het materiaal: over het algemeen worden kozijnen aangeboden in drie verschillende soorten materialen, namelijk aluminium, hout en kunststof. Aluminium is het duurste van de drie en in verhouding tot de installatiekosten betaal je dan dus percentueel meer voor de materialen. Als je bijvoorbeeld een kunststof kozijn aanschaft en laat installeren dan gaat 52 procent van de kosten naar het materiaal en 48 procent naar de arbeid. Kies je echter voor aluminium, wat een stuk duurder is, dan betaal je voor het materiaal 57 procent en voor de installatie dus 43 procent.

Wat is de installatieprijs precies?

Aan de hand van deze factoren is het mogelijk een indicatie te geven van de prijs die je kunt rekenen voor het installeren van jouw kozijnen. Soms kan dit hoger uitpakken en soms ook lager, afhankelijk van enkele keuzes die je maakt tijdens het planproces. De volgende tabel geeft een aantal situaties waarin de waarde wordt gegeven van het kozijn zelf en de indicatieve kosten die je betaalt voor de installatie ervan. Als je precies wilt weten wat je zou moeten betalen voor jouw situatie, dan kun je het beste overgaan op het vergelijken van offertes. Alle bedragen zijn inclusief btw.

Soort kozijn 1m x 1m Waarde kozijn Installatiekosten
Kunststof kozijn €260 €240
Houten kozijn €360 €290
Aluminium kozijn €570 €430
Vast raam €275 €225
Valraam/uitzetraam €325 €265
Draairaam €350 €285
Draai-kiepraam €400 €325

Een paar prijsvoorbeelden

Aan de hand van deze informatie is het mogelijk een paar situaties te schetsen om je een idee te geven van de prijzen waarmee je te maken kunt krijgen als je jouw kozijnen wilt laten installeren.

  • Twee ramen in de badkamer: stel je hebt ergens twee valramen op de kop getikt waarmee je de ventilatie van je badkamer wilt verbeteren. Dit zal niet meer dan 1,5 vierkante meter oppervlak in beslag nemen. Alleen voor de installatie van deze ramen betaal je dan ongeveer €400.
  • Alle kozijnen in je appartement vervangen door kunststof kozijnen: als je een appartement bezit en het is tijd om de kozijnen te vervangen, dan heb je waarschijnlijk ongeveer 15 vierkante meter aan kozijnen klaarstaan. De kosten om deze te laten installeren liggen dan rond de €3500.
  • Houten kozijnen: als je een stel mooie houten kozijnen hebt gevonden en je wilt deze laten plaatsen, dan betaal je voor een oppervlak van 20 vierkante meter alleen voor de installatie ongeveer €5800.
  • Een stel mooie draai-kiepramen laten plaatsen: als laatste kan het zijn dat je de ventilatie van bepaalde ruimtes in je woning wilt verbeteren door een aantal draai-kiepramen te laten installeren in plaats van je vaste ramen. Doe je dit op vier plekken in je woning, dan zullen deze ongeveer 6 vierkante meter in beslag nemen. De installatiekosten hiervoor liggen dan rond de €2000.

De voor- en nadelen van het laten installeren van je kozijnen

Door je kozijnen zelf te installeren kun je bijna alle arbeidskosten besparen. Toch zijn er vele voordelen verbonden aan het laten installeren van je kozijnen. Door een erkend bedrijf in te huren weet je zeker dat je vakmanschap zal krijgen en dat je kozijnen op een professionele manier zullen worden geïnstalleerd. Daarnaast krijg je hier dan vaak ook garantie over, wat betekent dat als er fouten gemaakt zijn, je deze gratis kunt laten herstellen. Laat je je kozijnen installeren dan zal dit ook aanzienlijk sneller kunnen gebeuren dan wanneer je dit zelf doet en zal je woning minder lang onbeschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Een groot nadeel is natuurlijk de prijs die je voor de installatie moet betalen, maar naast financiële redenen zijn er weinig nadelen te vinden. Het wordt dan ook vaak ten zeerste aangeraden je kozijnen niet zelf te installeren maar hier een vakman voor in te schakelen.

Garantie

Het is ook erg nuttig om de garantievoorwaarden na te gaan die de verschillende installateurs kunnen bieden. Vaak hebben de kozijnen zelf al garantie, maar kan het ook zijn dat door een installatiefout problemen optreden. Dit is natuurlijk een mogelijkheid, niemand levert altijd perfect werk en hiervoor ben je met een goede garantieregeling gedekt. Bekijk de voorwaarden dan ook goed, wanneer je offertes aan het vergelijken bent van verschillende installatiebedrijven en laat deze meewegen in je beslissing.

Kozijnen zelf installeren?

Natuurlijk kun je je kozijnen zelf installeren. Veel leveranciers dragen er zorg voor dat de kozijnen zo zijn vervaardigd dat dit zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Dit moet wel gedaan worden door iemand met veel klus ervaring en eigenlijk alleen als je de kozijnen vervangt en niet als deze volledig op een nieuwe plek worden geplaatst. De extra kosten waar je rekening mee moet houden zijn voor het eventuele huren of kopen van gereedschap en andere materialen, het huren van een steiger en het aanschaffen van veiligheidsmaterialen. Vaak wordt het afgeraden om deze klus zelf te doen omdat het toch best precies werk is. Als je een fout maakt heb je dan vaak geen garantie en moet je de kosten om dit recht te zetten zelf dragen.

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop je kunt besparen op de installatiekosten van je nieuwe kozijnen.

  • Kies een plaatselijke monteur: door de vakman zo plaatselijk mogelijk te kiezen, minimaliseer je de voorrijkosten. Vooral als dit meerdere dagen in beslag neemt, kan je zo toch een aardig bedrag besparen.
  • Vergelijk offertes: het is altijd goed om een aantal offertes op te vragen van verschillende installatiebedrijven. Deze vergelijk je niet alleen op prijs, maar ook op de garantieregeling en de service die wordt meegeleverd. Zo zorg je ervoor dat je het beste pakket kiest, met de juiste prijs/kwaliteit verhouding en de beste nazorg.