Kosten aluminium kozijnen

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je kozijnen te vervangen. Misschien heb je houten kozijnen en beginnen ze gebreken te vertonen. Of je wilt een materiaal dat minder onderhoud nodig heeft en waar je verder niet naar om hoeft te kijken. Door je kozijnen te vervangen door nieuwe ziet je woning er weer fris en netjes uit. Eén van de keuzes die je moet maken is het materiaal waar de kozijnen uit bestaan. Aluminium is de duurste keuze, maar hier zitten wel een aantal interessante voordelen aan verbonden. Zo geeft het een moderne en strakke uitstraling, maar is aluminium ook erg sterk en gaat het dus lang mee. Onderhoud heeft het nauwelijks nodig. Geïnteresseerd? Hier vind je alle kosten waar je mee te maken gaat krijgen als je aluminium kozijnen wilt laten plaatsen.

De prijsopbouw

Het is interessant om eerst te kijken waar deze kosten precies uit voortkomen. Door de grootste bijdrager eruit te vissen weet je waar je de meeste besparingen kunt maken. Omdat aluminium kozijnen duurder zijn, bestaat een groot deel van de kosten uit materiaal, namelijk 57 procent. Door goed marktonderzoek te doen en verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken op de prijs van de kozijnen kan je hier het beste besparen. Het installeren van de kozijnen neemt ongeveer 36 procent in beslag en dit zijn de arbeidskosten van de klus. Daarnaast moeten je oude kozijnen worden weggevoerd en betaal je vaak ook kilometrage. Ongeveer 5 procent van de totaalprijs bestaat uit afvoerkosten en de laatste 2 uit voorrijkosten. Dit wordt nogmaals weergegeven in het volgende diagram.

Factoren die invloed hebben op de prijs

Een van de keuzes die je hebt is het materiaal en door aluminium te kiezen betaal je gemiddeld per vierkante meter meer dan voor bijvoorbeeld hout of kunststof. In de volgende tabel vind je de gemiddelde prijs per vierkante meter voor aluminium kozijnen, dit is inclusief alle bovengenoemde kostenposten.

Soort kozijn Prijs per vierkante meter
Aluminium kozijn €1000

Deze prijs kun je beïnvloeden door een aantal keuzes slim te maken tijdens het planproces. Voor jou zal dit dus duurder of goedkoper kunnen uitpakken. Hier vind je een aantal van deze keuzes op een rijtje.

 • De kwaliteit van de kozijnen: je zal snel zien dat verschillende leveranciers de kozijnen aanbieden tegen uiteenlopende prijzen. Vaak betekent een lagere prijs ook een slechtere kwaliteit en kun je hier soms een kortere levensduur voor rekenen. Op de lange termijn is het dus de vraag of de goedkopere kozijnen ook daadwerkelijk goedkoper zijn. Wil je een garantie van de kwaliteit van het kozijn zelf, dan kun je kijken naar de keurmerken. Het KOMO-keurmerk, het Politiekeurmerk Veilig Wonen en het SKG-keurmerk getuigen van kwaliteit, veiligheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.
 • Het soort raam: onder kozijnen worden eigenlijk de lijsten verstaan waar de ramen inhangen. Wanneer je nieuwe kozijnen aanschaft bestel je deze vaak inclusief de ramen en eigenlijk koop je dus een raamkozijn. De prijs van €1000 per vierkante meter lijkt hoog, maar dit kun je naar beneden halen door een simpeler of kleiner raam te kiezen. Hierover vind je beneden meer.
 • Het glas: de meeste ramen in de kozijnen zijn standaard uitgerust met HR++ glas. Dit is een uitstekend isolerende glassoort en in combinatie met aluminium kan er zo erg weinig warmte via je kozijnen verloren gaan. Je kunt echter ook kiezen voor een beter of slechter isolerend glas, geen glas, of een speciaal glas, zoals veiligheidsglas, zonwerend glas of zelfreinigend glas. In de volgende tabel vind je de kosten voor deze verschillende glassoorten, inclusief btw en exclusief plaatsing.
  Soort glas Prijs per m2
  Dubbel glas €70
  HR+ glas €80
  HR++ glas €85
  HR+++ glas €125
  Zonwerend glas €80
  Zelfreinigend glas 20 % extra
  Veiligheidsglas Vanaf €40
 • Eventuele extra’s: de laatste optie die je vaak hebt is het uitbreiden van je kozijn. Hiermee kun je ze aanpassen op je eigen wensen en situatie. Zo is het mogelijk een ventilatierooster te laten plaatsen, een hor bij te bestellen, een rolluik of zonwering te kiezen en om de ramen in een andere kleur te laten leveren. Voor deze extra’s betaal je meer, maar deze prijs is vaak lager dan wanneer je deze later zou toevoegen. Deze kosten worden in de onderstaande tabel weergegeven, inclusief btw.
  Extra optie Kosten per eenheid
  Ventilatierooster Vanaf €45 per stuk
  Zonwering Vanaf €125 per m2
  Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60 per stuk
  Rolluik Vanaf €100 per m2
  Kleur laten toevoegen Gratis

De prijzen van de verschillende raamsoorten

Zoals eerder al even genoemd, zijn er verschillende raamsoorten waar je uit kunt kiezen. Deze kun je ook combineren met elkaar en bestellen in allerlei afmetingen. Sommige ramen zijn beter geschikt voor bepaalde ruimtes en locaties dan andere.

 • Vaste ramen: vaste ramen zijn het goedkoopste en dat is omdat ze geen mechanisme bevatten waarmee ze open of dicht kunnen. Daarom kun je deze niet gebruiken om een ruimte mee te ventileren en zijn ze moeilijk schoon te maken aan de buitenkant. Om die redenen worden deze ramen vaak op de benedenverdieping geplaatst en in combinatie met een ander raam dat wel open kan.
 • Valramen en uitzetramen: deze raamsoorten kunnen gedeeltelijk open en hebben een scharnier aan de onderkant of bovenkant waardoor je ze als het ware kiept. Voor ruimtes waar een openstaand raam niet praktisch is, maar waar wel ventilatie nodig is, zoals het toilet of badkamer zijn deze uitermate geschikt.
 • Draairamen: deze ramen hebben een scharnier aan de zijkant en kunnen dus volledig worden opengezet. Daardoor zijn ze ook makkelijk schoon te maken als je ervoor kiest ze naar binnen te laten openen en erg geschikt voor de bovenverdieping.
 • Draai-kiepramen: dit is een combinatie tussen een draairaam en een valraam en deze ramen kunnen op twee manieren worden geopend. Dit type raam is het duurste, omdat het mechanisme het ingewikkeldste is. Wat wel een voordeel is ten opzichte van enkel een valraam is dat draai-kiepramen ook makkelijk schoon te maken zijn. In de volgende tabel vind je de prijzen voor deze ramen, exclusief installatie en inclusief btw.
Soort aluminium raam 1m x 1m Prijs
Vast raam €450 – €550
Valraam €500 – €600
Uitzetraam €500 – €600
Draairaam €650 – €750
Draai-kiepraam €700 – €800

Enkele prijsvoorbeelden

Nu alle kosten zijn besproken, is het mogelijk enkele prijsvoorbeelden op een rijtje te zetten, zodat je een indicatie krijgt van de mogelijke kosten.

 • Een raam vervangen: als er slechts één raamkozijn van 2 vierkante meter aan vervanging toe is, en je kiest om hier twee vaste ramen in te laten zetten, dan betaal je hier inclusief de installatiekosten €1750 voor.
 • Alle ramen in een appartement vervangen: het gemiddelde raamoppervlak van appartementen is 15 vierkante meter. Wil je al je kozijnen laten vervangen door aluminium exemplaren, dan zal je voor een bedrag van rond de €15.000 klaar zijn.
 • Een vrijstaande woning: vrijstaande woningen hebben uiteraard een groter raamoppervlak en dit kan makkelijk 50 vierkante meter in beslag nemen. Laat je deze allemaal vervangen voor aluminium ramen, kies je verscheidene extra opties uit en laat je een aantal draai-kiepramen installeren, dan kun je makkelijk rekenen op een bedrag van €52.500.

De voor- en nadelen van aluminium

De grootste reden waarom aluminium wordt uitgekozen als materiaal voor kozijnen is het uiterlijk. Het materiaal is erg sterk dus de kozijnen ogen slank, maar ook strak en modern. Daarnaast is aluminium vuilafstotend zodat het nauwelijks onderhoud nodig heeft en roest of rot het niet, dus de levensduur is lang. Je kunt makkelijk 50 jaar van je kozijnen genieten en meer als je er goed voor zorgt. Het grote nadeel is uiteraard dat aluminium prijzig is, vooral vergeleken met kunststof wat een even lange levensduur heeft. Ook kan het zijn dat aluminium kozijnen op traditionele woningen niet gepast zijn.

De garantie

Als je graag wilt investeren in aluminium kozijnen, dan wil je natuurlijk ook een goede garantieregeling. Gelukkig worden alle nieuwe kozijnen hiervan voorzien en dit zit bij de prijs inbegrepen. Het kan wel interessant zijn om deze regelingen van tevoren met elkaar te vergelijken. Erkende bedrijven bieden vaak een betere garantieregeling aan, bijvoorbeeld. Ook kan achterstallig onderhoud de garantieregeling doen vervallen net als wanneer je het kozijn zelf installeert of laat installeren door een bedrijf dat niet bij de leverancier is aangesloten. Let hier dus op, voordat je overgaat op de aankoop.

Enkele bespaartips

Aluminium kozijnen zijn niet goedkoop, maar vormen wel een schitterende toevoeging aan je woning. Daarnaast heb je er natuurlijk nauwelijks omkijken naar, wat ook een groot bonuspunt is. Hier vind je enkele tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

 • Subsidies: door nieuwe aluminium kozijnen te laten plaatsen zal je in de meeste gevallen de isolatiewaarde van je woning verbeteren. Voor dit soort initiatieven zijn subsidies beschikbaar, zowel op regionaal als op landelijk niveau. Het kan dus de moeite waard zijn om dit te onderzoeken.
 • Een grote klus: de prijs per vierkante meter gaat vaak naar beneden als je een grote klus kunt aanbieden. Heb je meerdere werkzaamheden liggen, dan is het dus goedkoper om deze in één keer aan te pakken dan afzonderlijk.
 • Offertes vergelijken: door offertes op te vragen bij 6 leveranciers en deze te vergelijken op prijs, kwaliteit en service, kun je vaak aanzienlijk besparen op de totaalprijs. Vergeet niet ook de geleverde service en de garantieregeling te controleren voordat je je blind staart op het financiële plaatje. Zo zal je het beste totaalpakket kopen voor de beste prijs en snel van je nieuwe aluminium kozijnen gaan genieten.